ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΜΥΤΗ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ


Το φθινόπωρο και τον χειμώνα κυριαρχούν τα κρυολογήματα, οπότε ο ερεθισμός της ρινικής κοιλότητας είναι ένα συχνό πρόβλημα. Μάλιστα, εάν κάποιος είναι αλλεργικός, η μύτη του μπορεί να είναι «βουλωμένη» όλους τους μήνες. Ανεξαρτήτως της αιτίας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ανακουφιστείτε. Οι μέθοδοι αυτές προσφέρουν μια προσωρινή λύση. Εάν η μύτη σας «τρέχει» για αρκετές εβδομάδες, σκόπιμο θα ήταν να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή. Ο ιατρός θα προσδιορίσει την αιτία της κατάστασης και θα προτείνει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.

1. Κοιμηθείτε με έναν υγραντήρα στο δωμάτιο. Ο ξηρός αέρας επιβαρύνει τον ερεθισμό της μύτης, ενώ ο υγρός διευκολύνει την αποβολή των ρινικών εκκρίσεων.
2. Κάνετε ένα ζεστό ντους. Εισπνέοντας τους ατμούς από τη μύτη, οι ρινικές εκκρίσεις αποβάλλονται ευκολότερα και μπορείτε να αναπνέετε και πάλι χωρίς δυσκολία. Το ίδιο είναι δυνατό να επιτευχθεί εάν βράσετε λίγο νερό και το βάλετε σε ένα βαθύ πιάτο. Καλύψτε το πιάτο και το κεφάλι σας με μια πετσέτα και αρχίστε να εισπνέετε τον ατμό. Δέκα λεπτά αρκούν για να ανακουφιστείτε από το πρόβλημα της «βουλωμένης» μύτης για πολλές ώρες.
3. Αναμίξτε μια κουταλιά αλάτι σε ένα φλιτζάνι με χλιαρό νερό. Έχοντας το κεφάλι προς τα πίσω, εισάγετε λίγες σταγόνες από το διάλυμα στη μύτη σας με τη βοήθεια ενός σταγονόμετρου. Καθώς εισπνέετε βαθειά, το αλατούχο διάλυμα καθαρίζει την αναπνευστική οδό. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές εντός της ημέρας, μέχρι να καθαρίσει η μύτη σας.
4. Μασήστε ένα μικρό κομμάτι πιπερόριζας (ginger root). Κατόπιν, καταπιείτε μόνο τον ζωμό, ο οποίος θεωρείται ότι μειώνει τις βλεννώδεις εκκρίσεις. Εάν επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 3 – 4 φορές την ημέρα, η μύτη σας θα σταματήσει να «τρέχει».
5. Το κάρδαμο προσφέρει άλλη μια φυσική μέθοδο αντιμετώπισης. Ανακουφίζει από τη «βουλωμένη» μύτη και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του βήχα, εάν υποφέρετε από κρυολόγημα. Μπορείτε να το καταναλώσετε στη φυσική του μορφή, να το προσθέσετε σε σαλάτα ή να ετοιμάσετε ένα ρόφημα.
6. Η εισπνοή ατμού ευκαλύπτου θεωρείται αποτελεσματικός τρόπος για τη διευκόλυνση της αναπνοής, καθώς προκαλεί διάνοιξη της αεροφόρου οδού.
7. Πίνετε πολλά ποτήρια νερού κάθε ημέρα. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού περιορίζει τη ρινική απόφραξη, συμβάλλοντας παράλληλα στη διαδικασία της ανάρρωσης μετά από ένα κρυολόγημα.

No comments: