ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ: ΑΡΚΕΙ Η ΑΠΛΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ;


Δεδομένου ότι οι περισσότερες νεοπλασίες του προστάτη αναπτύσσονται με ιδιαίτερα βραδύ ρυθμό, οι ερευνητές πλέον έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τη σκοπιμότητα της εφαρμογής των θεραπειών (Χειρουργική αντιμετώπιση, Ακτινοθεραπεία, Ορμονοθεραπεία) σε σχέση με τις πιθανές παρενέργειες των θεραπευτικών προσεγγίσεων (π.χ. ακράτεια ούρων, διαταραχές της στυτικής λειτουργίας). Εάν ακόμα και κανένας από τους άνδρες, οι οποίοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο, δεν υποβαλλόταν σε θεραπεία, το 97% των ασθενών τελικά θα επιβίωναν από τη νόσο, σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Σουηδούς ερευνητές και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute.


Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα των σουηδικών υπηρεσιών υγείας. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε η θνησιμότητα σε 6.800 άνδρες ηλικίας μικρότερης των 70 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη πρώιμου σταδίου που ταξινομήθηκε ως χαμηλού ή μετρίου κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος υπολογίστηκε λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους – συμπεριλαμβανομένων των μετρήσεων του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και του Gleason σκορ. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:
- Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας υποβλήθηκαν σε επιθετική αντικαρκινική θεραπεία (Ορμονοθεραπεία, Χειρουργική αντιμετώπιση ή Ακτινοθεραπεία).
- Οι ασθενείς της δεύτερης ομάδας απλώς τέθηκαν υπό προσεκτική παρακολούθηση από τους ιατρούς, ώστε να ελέγχεται η εξέλιξη της νόσου.
Μετά από οκτώ έτη, το 20% των ασθενών της δεύτερης ομάδας είχαν πεθάνει – ποσοστό που αντιστοιχεί στο αντίστοιχο του γενικού πληθυσμού. Μάλιστα, λιγότερο από το 3% των ανδρών είχαν πεθάνει εξαιτίας του καρκίνου. Επίσης, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι, μετά από δέκα έτη, μόνο το 2,4% των συμμετεχόντων σε αυτή την ομάδα θα έχουν πεθάνει εξαιτίας της νόσου. Παρόλο που η θνησιμότητα, τόσο εξαιτίας του καρκίνου όσο και λόγω οποιασδήποτε άλλης αιτίας, ήταν χαμηλότερη στους ασθενείς της πρώτης ομάδας, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα άτομα της δεύτερης ομάδας ήταν γενικά σε πιο επιβαρυμένη γενική κατάσταση κατά την είσοδο στη μελέτη.

No comments: