ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ


Ο βελονισμός είναι μια μορφή εναλλακτικής θεραπείας, κατά την οποία πολύ λεπτές βελόνες εισάγονται στο δέρμα για την αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων. Η εισαγωγή των βελόνων αποσκοπεί στη διέγερση επιλεγμένων σημείων στο σώμα. Η επιλογή των σημείων εξαρτάται από τους μεσημβρινούς και τις παράπλευρες οδούς τους, που παρέχουν ενέργεια στην προσβεβλημένη περιοχή ή στο όργανο του σώματος. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται σε προγράμματα απεξάρτησης από διάφορες ουσίες παγκοσμίως. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η νικοτίνη, καθώς φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές με τους εξής τρόπους:
1. Επιχειρεί να μετατρέψει τη «γεύση» του τσιγάρου σε δυσάρεστη αίσθηση, διευκολύνοντας την προσπάθεια απεξάρτησης. Ορισμένα άτομα αναφέρουν ότι:
- Η «γεύση» του καπνού καθίσταται δυσάρεστη.
- Η μυρωδιά του τσιγάρου τους κάνει να αισθάνονται ναυτία.
- Το κάπνισμα τους προκαλεί μια αίσθηση δυσάρεστης θερμότητας.
2. Τα συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται κατά τη διαδικασία της απεξάρτησης από το τσιγάρο, θεωρούνται συνέπειες της διαταραγμένης ροής ζωτικής ενέργειας στον οργανισμό. Η αποκατάσταση της ισορροπίας οδηγεί στον περιορισμό της νευρικότητας, του εκνευρισμού, του άγχους, του καταθλιπτικού συναισθήματος, της αϋπνίας και των άλλων εκδηλώσεων της ψυχικής καταπόνησης της διαδικασίας απεξάρτησης.

Υπάρχουν δύο βασικές στρατηγικές διακοπής του καπνίσματος, οι οποίες εφαρμόζονται στο πλαίσιο του βελονισμού:
1. Απότομη διακοπή. Βάσει αυτής της προσέγγισης, η κρίσιμη περίοδος είναι οι πρώτες μία ή δύο εβδομάδες.
2. Σταδιακή διακοπή. Το μειονέκτημα αυτής της στρατηγικής είναι ότι οι παράγοντες σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο, οι οποίοι οδηγούν στη συνέχιση της καπνιστικής συνήθειας, παραμένουν σε ισχύ κατά το χρονικό διάστημα που επιχειρείται η απεξάρτηση.

Πριν την έναρξη της θεραπείας, ο βελονιστής συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό της καπνιστικής συνήθειας, αλλά και το γενικότερο ιατρικό ιστορικό του ατόμου. Οι πληροφορίες αυτές, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της εξέτασης, οδηγούν στη διάγνωση. Η εξέταση περιλαμβάνει τη λήψη της πίεσης του αίματος, την εξέταση των πνευμόνων και μεθόδους της παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, όπως είναι η λήψη του σφυγμού και η επισκόπηση της γλώσσας. Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη, βάσει του μεγέθους του εθισμού κάθε καπνιστή και των σωματικών και συναισθηματικών χαρακτηριστικών του. Σε γενικές γραμμές, χρησιμοποιούνται διάφορα σημεία στο σώμα και στα αυτιά. Η εισαγωγή των βελόνων αποσκοπεί στην άμβλυνση των εκδηλώσεων της εξάρτησης και στην ηρεμία του νου. Παράλληλα, επιχειρείται να αντιμετωπιστούν διαταραχές της υγείας, οι οποίες προκλήθηκαν στα χρόνια του καπνίσματος (και άλλα προβλήματα που διαπιστώνονται κατά την εξέταση). Με ειδικές τεχνικές, εξασφαλίζεται η διέγερση σημείων στο αυτί μεταξύ των θεραπειών, ώστε να διατηρείται η θεραπευτική επίδραση μέχρι την επόμενη συνεδρία. Ο συνολικός αριθμός των συνεδριών και η συχνότητά τους, κατά τις διάφορες φάσεις του προγράμματος απεξάρτησης, πρέπει να εξατομικεύονται, αν και υπάρχουν ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια. Ακόμα, ορισμένες φορές χορηγούνται βότανα ή συμπληρώματα, που θεωρείται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στέρησης. Επίσης, δίδονται οδηγίες σχετικά με τη διατροφή. Ειδικά, η κατανάλωση πολλών φρέσκων χυμών φρούτων και λαχανικών μπορεί να συμβάλει στη διακοπή του καπνίσματος. Η αποβολή των ουσιών, οι οποίες εισέρχονται στον οργανισμό με το κάπνισμα, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εκτός του ότι παρέχουν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά, οι φρέσκοι χυμοί βοηθούν στην αποτοξίνωση. Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε ποτηριών την ημέρα θεωρείται αποτελεσματική, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας που να μην το επιτρέπουν. Η αποτοξίνωση του οργανισμού κατά την αρχική φάση διακοπής του καπνίσματος επιταχύνεται, επίσης, με την κατανάλωση κυρίως φυτικών τροφών.

Σε μια μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Peninsula College of Medicine and Dentistry της Μεγάλης Βρετανίας, η αξιολόγηση των δεδομένων 24 παλαιότερων μελετών δεν έδειξε ότι ο βελονισμός και οι σχετικές μορφές θεραπείας (όπως είναι η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος μικρής έντασης για τη διέγερση των σημείων) είναι αποτελεσματικές μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος. Αντίθετα, θεωρείται ότι ο βελονισμός μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των συμπτωμάτων, τα οποία εμφανίζονται μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα το κατάλληλο πρόγραμμα συνεδριών, που θα έχει ικανοποιητική αποτελεσματικότητα. Γενικά, ο βελονισμός μπορεί να επιτύχει μείωση της επιθυμίας του ατόμου να καπνίσει, αλλά και του αριθμού των τσιγάρων την ημέρα.

No comments: