Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ


Η ψυχική διάθεση συσχετίζεται ευρέως με τις μεταβολές των συγκεντρώσεων και τις αλληλεπιδράσεις των νευρομεταβιβαστών. Πρόκειται για ειδικές ουσίες, όπως η σεροτονίνη, η νορ-επινεφρίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίες επιτρέπουν τη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα δυσθυμικά συναισθήματα ή η κατάθλιψη οφείλονται σε ανισορροπίες των νευρομεταβιβαστών σε θέσεις – κλειδιά του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ωστόσο, παρόμοιες διαταραχές της ψυχικής διάθεσης είναι δυνατό να προκύψουν στο πλαίσιο σωματικών νοσημάτων, διατροφικών ανεπαρκειών ή άλλων προβλημάτων στη λειτουργία των κυττάρων.
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην κλινική πράξη κατά τη δεκαετία του ΄50. Από τότε, οι σχετικές μελέτες έχουν καταλήξει σε πολλές ακόμα ουσίες, οι οποίες σήμερα ταξινομούνται στις διάφορες κατηγορίες φαρμάκων με αντικαταθλιπτική δράση. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι συγκεκριμένοι διατροφικοί παράγοντες είναι δυνατό να έχουν εξίσου ικανοποιητική αποτελεσματικότητα με τα φάρμακα. Ο Δρ Ray Sahelian είναι διεθνώς αναγνωρισμένος στον τομέα των φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής. Ισχυρίζεται ότι σήμερα, με τη δεδομένη ποικιλία των διαφόρων συμπληρωμάτων με ψυχοτροποποιητική δράση, πολλοί άνθρωποι δεν χρειάζεται να καταφεύγουν σε συνθετικές ουσίες για να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις ήπιας ή μέτριας κατάθλιψης. Πιθανώς, ακόμα και οι σοβαρότερες περιπτώσεις είναι δυνατό να ανταποκριθούν στη χορήγηση του κατάλληλου συνδυασμού θρεπτικών συστατικών και βοτάνων (τουλάχιστον ως έναν βαθμό). Άλλωστε, η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να πραγματοποιηθεί παράλληλα με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως είναι οι ψυχοθεραπευτικές ή η φαρμακοθεραπεία. Παρά τις συνεχιζόμενες διαφωνίες, η συμβατική Ψυχιατρική έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τη σημασία της διατροφής και των κατάλληλων συμπληρωμάτων για τη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το βαλσαμόχορτο αποτελεί το πρώτο βότανο, του οποίου οι θετικές ψυχοτροποποιητικές δράσεις έγιναν αποδεκτές από την ιατρική κοινότητα.


Τροφές και ροφήματα που συμβάλλουν στη μακροχρόνια βελτίωση της ψυχικής διάθεσης

 • Η καλή ψυχολογική κατάσταση είναι ζητούμενο όλων των ανθρώπων, όχι μόνο όσων υποφέρουν από κατάθλιψη. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές τροφές, οι οποίες προάγουν την καλή διάθεση. Η αξία τους αποδίδεται σε συγκεκριμένα συστατικά που περιέχουν:
 • Ω3-λιπαρά οξέα. Την πρώτη θέση στη σχετική λίστα κατέχουν τα Ω3-λιπαρά οξέα, τα οποία αναγνωρίζονται ως οι πλέον αποτελεσματικές διατροφικές ουσίες για την κατάκτηση της ψυχικής ευεξίας. Οι ευεργετικές τους δράσεις συνδέονται με την αύξηση της ρευστότητας των κυτταρικών μεμβρανών και τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Προσλαμβάνετε αυτά τα συστατικά καταναλώνοντας τακτικά ψάρια (όπως ο σολομός και οι σαρδέλες), χρησιμοποιώντας λινέλαιο στις σαλάτες ή αλεύρι από λιναρόσπορο στη μαγειρική και μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

 • Ξηροί καρποί. Οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια) ανήκουν στις τροφές που προσφέρουν μια σταθερή βελτίωση της ψυχικής διάθεσης. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένες ουσίες, ειδικά τα καρύδια τύπου pecan συμβάλλουν ταυτόχρονα στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.
 • Πράσινο τσάι. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού οδηγεί σε μια ταχεία αύξηση του επιπέδου ενεργητικότητας του ατόμου, χωρίς αυτή να συνδυάζεται με τις παρενέργειες των συνθετικών διεγερτικών ουσιών.
 • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Εκτός από τη σημασία τους για την πρόληψη του καρκίνου, των καρδιοπαθειών και του σακχαρώδους διαβήτη, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά (π.χ. βιταμίνες), τα οποία μπορούν να τροποποιήσουν θετικά την ψυχική διάθεση.

Οι βιταμίνες Β είναι σημαντικές για τον εγκέφαλο

 • Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρα και η ανεπάρκειά τους μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κόπωσης και διαταραχές των νοητικών λειτουργιών. Δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών σχετικά με την αναγκαιότητα συμπληρωματικής χορήγησης βιταμινών Β σε υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι επιπλέον ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής. Ωστόσο, ορισμένοι συνιστούν τη λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων σε χαμηλή δοσολογία, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των νοητικών λειτουργιών.

 • Θειαμίνη. Η θειαμίνη βρίσκεται σε ικανοποιητική ποσότητα στο γάλα, στο χοιρινό κρέας και στα όσπρια. Διάφορες μελέτες υποδεικνύουν ότι η ανεπάρκεια θειαμίνης αυξάνει τον κίνδυνο νοητικών διαταραχών, ενώ η συμπληρωματική χορήγησή της παρέχει οφέλη (μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια, αύξηση της ενεργητικότητας).
 • Ριβοφλαβίνη. Η ριβοφλαβίνη είναι μια βιταμίνη, η οποία συμμετέχει σε πολλές μεταβολικές οδούς (παραγωγή ενέργειας, σύνθεση λιπαρών οξέων). Καλές πηγές αποτελούν το κρέας, τα αυγά, το γάλα, ορισμένα λαχανικά και τα εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη δημητριακά.
 • Νιασίνη. Η λειτουργία τουλάχιστον 200 ενζύμων στον οργανισμό εξαρτάται από τη συγκεκριμένη βιταμίνη. Προσλαμβάνετε νιασίνη καταναλώνοντας κρέας, όσπρια, ψάρια, ορισμένους ξηρούς καρπούς και δημητριακά.
 • Παντοθενικό οξύ. Μεταξύ άλλων, το παντοθενικό οξύ συμβάλλει στη σύνθεση του νευρομεταβιβαστή ακετυλοχολίνη και στη διατήρηση της ακεραιότητας των κυτταρικών μεμβρανών. Καλές πηγές αποτελούν τα αυγά και τα φρέσκα λαχανικά. Ορισμένες αναφορές συσχετίζουν την αύξηση της πρόσληψης αυτής της βιταμίνης με καλύτερα επίπεδα εγρήγορσης, συγκέντρωσης και ενεργητικότητας.
 • Πυριδοξίνη. Η πυριδοξίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση των νευρομεταβιβαστών στον εγκέφαλο. Περιέχεται σε πολλές τροφές, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των οσπρίων και των ξηρών καρπών.
 • Φυλλικό οξύ. Αν και η βιταμίνη αυτή βρίσκεται σε πολλές τροφές, η κατάθλιψη στους άνδρες μπορεί να συσχετίζεται με ανεπαρκή πρόσληψή της μέσω της διατροφής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης ιαπωνικής μελέτης. Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα του φυλλικού οξέος στο αίμα 530 ενηλίκων (εκ των οποίων οι 313 ήταν άνδρες) με τις αξιολογήσεις που πραγματοποίησαν, για ενδεχόμενα καταθλιπτικά συμπτώματα, βάσει ειδικών ερωτηματολογίων. Οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα ήταν κατά 50% λιγότερο πιθανό να εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα σε σχέση με εκείνους, στους οποίους μετρήθηκαν τα χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν παρόμοιες συσχετίσεις στις γυναίκες.Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν πλούσιες πηγές της βιταμίνης. Η πρόσληψη φυλλικού οξέος, μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, συνδέεται με τον περιορισμό του κινδύνου της κατάθλιψης σε έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό μελετών. Πρόσφατα, μια βρετανική ανασκόπηση 11 προηγούμενων μελετών επιβεβαίωσε αυτή τη διαπίστωση και, το 2003, ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts ανακοίνωσαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης φαίνεται να προστατεύει έναντι των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
 • Κοβαλαμίνη. Η κοβαλαμίνη έχει πολλαπλή μεταβολική σημασία, συμμετέχοντας ακόμα και στη σύνθεση του DNA. Σε περιπτώσεις ανεπάρκειάς της αυξάνεται ο κίνδυνος νευρολογικής βλάβης, διαταραχών της μνήμης και του συντονισμού των κινήσεων, καταθλιπτικών συμπτωμάτων και επιβράδυνσης των νοητικών λειτουργιών. Περιέχεται κυρίως στο κρέας και στα ψάρια.
 • Βιοτίνη. Η βιοτίνη συμμετέχει στον μεταβολισμό των λιπών και των σακχάρων. Τα αυγά, τα δημητριακά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί αποτελούν πλούσιες πηγές αυτής της βιταμίνης.

Συμπληρώματα διατροφής με αμινοξέα

Τα συμπληρώματα διατροφής με αμινοξέα θεωρούνται μια ιδιαίτερα αποτελεσματική εναλλακτική μέθοδος αποκατάστασης της ψυχικής διάθεσης και της χαμηλής ενεργητικότητας. Κυρίως, τέσσερα αμινοξέα είναι γνωστά για τις συγκεκριμένες δράσεις:
 • Γλουταμίνη. Τα σκευάσματα, που περιέχουν L-γλουταμίνη, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή συμπληρώματα αμινοξέων και χορηγούνται για διάφορους λόγους. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση της έντονης κόπωσης και της κατάθλιψης. Σε περιόδους σημαντικής ψυχικής καταπόνησης, ο οργανισμός καταναλώνει μεγάλη ποσότητα γλουταμίνης, αλλά η συμπληρωματική χορήγηση του αμινοξέος προφυλάσσει από τη μείωση της διαθεσιμότητάς του.
 • Φαινυλαλανίνη. Η φαινυλαλανίνη ανήκει στα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή όσα δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυροσίνης από τα κύτταρα και επηρεάζει άμεσα την ψυχική διάθεση και το επίπεδο ενεργητικότητας του ατόμου. Συμπληρώματα με αυτό το αμινοξύ συνιστώνται από ορισμένους ειδικούς σε ασθενείς με έντονη κόπωση, κατάθλιψη, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, προβλήματα υπερφαγίας ή χρόνιο πόνο.
 • Τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη είναι, επίσης, μέλος της ομάδας των απαραίτητων αμινοξέων και αποτελεί πρόδρομη ουσία κατά τη σύνθεση του νευρομεταβιβαστή σεροτονίνη. Η σεροτονίνη έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχικής διάθεσης, προάγοντας το αίσθημα της ευεξίας και της χαλάρωσης. Ανεπαρκή επίπεδα αυτού του αμινοξέος στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πιθανό να οδηγήσουν σε έντονη συναισθηματική ευμεταβλητότητα, ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη και αϋπνία. Τα συμπληρώματα τρυπτοφάνης θεωρούνται αρκετά αποτελεσματικά και συμβάλλουν στην ταχεία αποκατάσταση ενδεχόμενης ανεπάρκειας.
 • Τυροσίνη. Η τυροσίνη αποτελεί πρόδρομη ουσία της αδρεναλίνης, της νορ-επινεφρίνης και της ντοπαμίνης. Οι ουσίες αυτές συμμετέχουν στην ομαλή πορεία μεταβολικών διεργασιών και στη λειτουργικότητα του νευρικού συστήματος, προκαλούν αύξηση της ενεργητικότητας του ατόμου και συμβάλλουν στην προαγωγή ενός αισθήματος ψυχικής ευεξίας για τον άνθρωπο. Ακόμα, σε συνδυασμό με το ιώδιο, η τυροσίνη είναι σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Γενικά, η συμπληρωματική χορήγηση αυτού του αμινοξέος θεωρείται αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της κόπωσης, της κατάθλιψης, της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας και του άγχους. Είναι δυνατό να συγχορηγηθεί με φαινυλαλανίνη, καθώς ορισμένοι ασθενείς ωφελούνται περισσότερο από την παράλληλη πρόσληψη αυτών των αμινοξέων σε διάφορους δοσολογικούς συνδυασμούς.
Η απόφαση για την έναρξη της χορήγησης συμπληρωμάτων αμινοξέων είναι σκόπιμο να λαμβάνεται με την προηγούμενη εκτίμηση της κατάστασης από έναν ειδικό, ο οποίος θα συνυπολογίσει και άλλες παραμέτρους της υγείας του ασθενούς. Ωστόσο, οι παρακάτω συμβουλές βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της χορήγησης σε όλες τις περιπτώσεις:
- Η λήψη των συμπληρωμάτων πρέπει να πραγματοποιείται ανάμεσα στα γεύματα (τουλάχιστον 20 λεπτά πριν ή 90 λεπτά μετά το γεύμα). Με αυτόν τον τρόπο, τα χορηγούμενα αμινοξέα δεν ανταγωνίζονται τα αμινοξέα των τροφών ως προς την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.
- Ορισμένα αμινοξέα (όπως η τυροσίνη και η φαινυλαλανίνη) έχουν ενεργοποιητική επίδραση, ενώ άλλα (π.χ. τρυπτοφάνη) προκαλούν χαλάρωση. Συνεπώς, πρέπει να λαμβάνονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας – με απόσταση τουλάχιστον 30 λεπτών μεταξύ τους. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι ωφελούνται περισσότερο εάν λαμβάνουν τα συμπληρώματα τυροσίνης και φαινυλαλανίνης τις πρωινές ώρες ή το μεσημέρι και τα σκευάσματα, που περιέχουν τρυπτοφάνη, αργά το απόγευμα, τις βραδινές ώρες ή πριν ξαπλώσουν για τον βραδινό ύπνο.

Η σημασία των βοτάνων
 • Τα προσαρμογόνα βότανα (adaptogenic herbs) θεωρούνται πολύ αποτελεσματικά, δίδοντας τη δυνατότητα στο νευρικό σύστημα να προσαρμοστεί ευκολότερα σε καταστάσεις stress. Με όρους της καθημερινότητας, αυτό μεταφράζεται σε χαμηλότερα επίπεδα άγχους και βελτιωμένη διάθεση ακόμα και αν το άτομο αντιμετωπίζει δυσκολίες. Στη συγκεκριμένη ομάδα ανήκουν διάφορα βότανα: ginseng, ashwagandha, rhodiola, μανιτάρια cordyceps και άλλα.
 • Ginseng. Το ginseng χρησιμοποιείται για αιώνες στην Κινά, στην Ιαπωνία και στην Κορέα ως συστατικό θεραπευτικών σκευασμάτων για διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων και ψυχιατρικές ή νευρολογικές διαταραχές. Περιέχει σαπωνίνες, οι οποίες θεωρείται ότι συμβάλλουν στις προσαρμογόνες ιδιότητες του βοτάνου. Οι μηχανισμοί δράσης παραμένουν ασαφείς, αν και υπάρχει εκτεταμένη βιβλιογραφία σχετικά με τις επιδράσεις του στον εγκέφαλο (μνήμη, μάθηση, συμπεριφορά), στις νευροενδοκρινικές λειτουργίες, στον μεταβολισμό των λιπιδίων και των σακχάρων, στο ανοσοποιητικό και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι περισσότεροι ασθενείς, στους οποίους χορηγείται το βότανο, αναφέρουν βελτίωση της ζωτικότητας, αίσθημα ευεξίας και αύξηση της πνευματικής διαύγειας.
 • Ashwagandha. Η ashwagandha είναι ένας θάμνος, που αναπτύσσεται στην Ινδία και στη Βόρεια Αμερική. Χρησιμοποιείται για χιλιάδες χρόνια από τους θεραπευτές της αρχαίας Ινδικής Ιατρικής. Περιέχει φλαβονοειδή και διάφορα ενεργά συστατικά της ομάδας της withanolide. Αρκετές μελέτες, οι οποίες έχουν κυρίως πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα, υποδεικνύουν ότι το βότανο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επηρεάζει τις βιοχημικές διαδικασίες στον εγκέφαλο. Επίσης, θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας. Η δράση του έναντι του άγχους αποδίδεται στη ρύθμιση του μεταβολισμού της κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης που υπερεκκρίνεται σε καταστάσεις stress. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας επιχείρησαν να διαπιστώσουν ποιοι νευρομεταβιβαστές επηρεάζονται μετά από χορήγηση του βοτάνου. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η ενίσχυση της λειτουργικότητας των υποδοχέων της ακετυλοχολίνης ερμηνεύει, τουλάχιστον εν μέρει, τη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών που παρατηρείται σε πειραματόζωα και ανθρώπους. Τέλος, το 1991, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακοίνωσαν ότι εκχυλίσματα του βοτάνου έχουν παρόμοια δραστικότητα με τον νευρομεταβιβαστή GABA, ο οποίος προάγει τη χαλάρωση και τον ύπνο. Οι δράσεις αυτές αποτελούν μια επιπλέον πιθανή ερμηνεία των αγχολυτικών ιδιοτήτων της ashwagandha.
 • Επίσης, υπάρχουν ορισμένα βότανα, τα οποία πιστεύεται ότι ασκούν άμεση δράση για την προαγωγή της ψυχικής ευεξίας. Το βαλσαμόχορτο (St John’s Wort) διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει παρόμοια αποτελεσματικότητα με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, προκαλώντας όμως λιγότερες παρενέργειες. Βασικός σταθμός στην αναγνώρισή του από την ιατρική κοινότητα αποτέλεσε ένα άρθρο στο διεθνούς κύρους περιοδικό British Medical Journal (Linde, 1996). Αξιολογώντας 23 προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι έχει σημαντικές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Έτσι, ακόμα και το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του σε περιπτώσεις ήπιας ή μέτριας κατάθλιψης (αλλά όχι σε μείζονα κατάθλιψη). Ωστόσο, το βαλσαμόχορτο ήταν ήδη γνωστό στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου χορηγείτο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης πολλές δεκαετίες πριν. Η δραστικότητα του βοτάνου πιθανώς να συσχετίζεται με τη ρύθμιση των επιπέδων νευρομεταβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορ-επινεφρίνη.
 • Τέλος, είναι γνωστές διάφορες συνταγές της παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής για τη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης. Αν και τα κινέζικα βότανα χορηγούνται πάντα σε θεραπευτικούς συνδυασμούς μεταξύ τους, αξίζει να αναφερθεί ότι το bupleurum περιλαμβάνεται σε πολλές συνταγές με αυτόν τον σκοπό.

Τι πρέπει να αποφεύγετε;

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, οι συστάσεις για αυτό το θέμα κωδικοποιούνται σε δύο λέξεις: ζάχαρη και καφεΐνη. Πιστεύουν ότι οι δύο αυτές ουσίες προκαλούν τη σημαντικότερη μακροχρόνια κατάπτωση της ψυχικής διάθεσης σε σχέση με όλες τις άλλες ουσίες, τις οποίες είναι δυνατό να προσλάβει ο άνθρωπος με τη διατροφή. Συνεπώς, ισχυρίζονται ότι είναι μάλλον τραγικό το γεγονός ότι πολλά άτομα καταφεύγουν στον καφέ και στα γλυκά για να αυξήσουν την ενεργητικότητά τους ή αισθανθούν καλύτερα ψυχολογικά. Πράγματι, η ζάχαρη βελτιώνει πρόσκαιρα την ψυχική διάθεση επειδή προκαλεί άνοδο του επιπέδου των σακχάρων στο αίμα και επηρεάζει βιοχημικές διεργασίες στον εγκέφαλο. Ωστόσο, σύντομα επανέρχεται η δυσθυμία – πιθανώς πιο έντονη από προηγουμένως. Ακόμα χειρότερα, ορισμένοι άνθρωποι εγκλωβίζονται σε έναν φαύλο κύκλο «εκδήλωσης αρνητικών συναισθημάτων – κατανάλωσης τροφίμων με επεξεργασμένη ζάχαρη», ο οποίος αποτελεί το παθολογικό υπόβαθρο για σοβαρές διαταραχές, όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.

Σε μακροχρόνια βάση, η υγιεινή διατροφή συνεπάγεται ψυχική ισορροπία

Η διατροφή επηρεάζει θετικά την ψυχική διάθεση, αρκεί να περιλαμβάνει φυσικές - υγιεινές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, οι ευεργετικές δράσεις δεν πρόκειται να προκύψουν άμεσα. Μπορεί να απαιτηθεί κάποιος να τρέφεται σωστά για περίπου έναν μήνα, μέχρι να διαπιστώσει τις πρώτες ενδείξεις ψυχικής ευφορίας. Οι τροφές δεν είναι μεμονωμένες χημικές ουσίες, οι οποίες δρουν σε συγκεκριμένους στόχους (όπως τα φάρμακα). Δηλαδή, για να εμφανιστούν ορατά οφέλη, πρέπει να επιφέρουν μια προοδευτική βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της συνολικής υγείας του οργανισμού. Η σταδιακή αυτή διαδικασία προδικάζει μια θετική έκβαση για την ψυχική κατάσταση, με μεγαλύτερη διάρκεια. Όμως, η κατάθλιψη είναι σοβαρή νόσος, η οποία μπορεί να καταστεί απειλητική για τη ζωή εάν εμφανιστούν ιδέες αυτοκτονίας στον ασθενή. Συνεπώς, η έγκαιρη έναρξη της αντιμετώπισης θεωρείται σημαντική, είτε ακολουθηθούν συμβατικές είτε εναλλακτικές μέθοδοι. Για αυτόν τον λόγο, ενώ στους περισσότερους ανθρώπους η σωστή διατροφή μπορεί να αποδειχθεί επαρκές μέτρο για τη βελτίωση της διάθεσης, ειδικά για τους ασθενείς με κατάθλιψη θα πρέπει να έχει επικουρικό (αν και όχι ασήμαντο) ρόλο στο πλαίσιο της συνολικής αντιμετώπισης.

No comments: