ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ: 7 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ


Στον γάμο, η κρίση ποτέ δεν έρχεται σε μια νύχτα. Αντίθετα, αποτελεί μια αργή διαδικασία που κορυφώνεται σιγά – σιγά. Ο ένας από τους συζύγους μπορεί να μην έχει καν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης ή ακόμα και να μην αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο άτομο στη συζυγική σχέση έχει κουραστεί να προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα και πιθανώς να έχει αρχίσει να σχηματοποιείται στο μυαλό του η ιδέα του χωρισμού. Η πραγματική βλάβη συμβαίνει όταν ο ένας χρειάζεται και περιμένει να αλλάξει κάτι στον γάμο, αλλά ο άλλος διατηρεί τα πράγματα αμετάβλητα. Συνήθως, οι αλλαγές, που θα επιθυμούσε να γίνουν, αφορούν: 
1. Ανάγκες ή επιθυμίες που ποτέ δεν ικανοποιήθηκαν επειδή πάντα δεν το επέτρεπαν οι συνθήκες. 
2. Ανάγκες ή επιθυμίες που πλέον έπαψαν να ικανοποιούνται μέσα στη ρουτίνα του γάμου. 
3. Καταστάσεις στην οικογενειακή ζωή που έχουν επιβληθεί χωρίς τη συμφωνία και των δυο συζύγων. 
Τότε, το άτομο, που επιθυμεί την αλλαγή, αισθάνεται όλο και περισσότερο παραμελημένο. Ερμηνεύει τη μη ανταπόκριση του άλλου στην προσδοκία του για αλλαγή ως αδιαφορία και θεωρεί ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί την απόδειξη ότι ο γάμος τους οδηγείται σε ένα τέλος. Το αίσθημα της παραμέλησης σταδιακά μετατρέπεται σε αντιπάθεια και θυμό. Είναι λυπηρό ότι πολλοί γάμοι αφήνονται να καταστραφούν μέσα στην παραμέληση των αναγκών και των επιθυμιών μεταξύ των συζύγων. Όταν ένα ζευγάρι παντρεύεται, κανείς (ή έστω σχεδόν κανείς) δεν περιμένει να χωρίσουν. Και όταν οι άνθρωποι ερωτούνται για τις προτεραιότητές τους στη ζωή, συνήθως τοποθετούν το γάμο τους μέσα στις πρώτες 3 – 4 προτεραιότητες. Όμως, σύμφωνα με μια μελέτη, τα ζευγάρια διαθέτουν (κατά μέσο όρο) λιγότερο από 4 λεπτά την ημέρα για να συζητήσουν θέματα του γάμου τους που δεν αφορούν απλά πράγματα της καθημερινότητας ή τα παιδιά. Καθώς η παραμέληση των επιθυμιών και των αναγκών του άλλου συνεχίζεται, η ικανότητα των συζύγων να διατηρήσουν μια ουσιαστική σχέση περιορίζεται.
7 συμπεριφορές που πρέπει να αλλάξετε 

Για να μην φθάσει ένας γάμος σε αυτή την κατάσταση, υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που οι σύζυγοι θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουν: 
1. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι «ο γάμος είναι ένα καράβι που αντέχει δυο μόνο καπετάνιους». Για οτιδήποτε γίνεται μέσα στο σπίτι, την τελική απόφαση πρέπει να έχουν μόνο οι σύζυγοι. 
2. Μην αφήνετε ο γάμος σας να γίνει μια τυπική σχέση. Να έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοικτά στις επιθυμίες του άλλου. Επίσης, μην παραμελείτε να εκφράζετε τα παράπονα και τις δικές σας ανάγκες στον άλλο. Η άποψη ότι «ο χρόνος γιατρεύει τα πάντα» δεν έχει θέση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του γάμου. Πολλοί άνθρωποι ελπίζουν ότι τα προβλήματα θα πάρουν μια ευνοϊκή τροπή από μόνα τους. Αυτό συμβαίνει σπάνια (αν όχι ποτέ). Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα του γάμου μόλις εμφανίζονται. 
3. Μην κλείνετε την πόρτα του ρομαντισμού στον γάμο σας. Παρόλο που οι καταστάσεις στη ζωή μπορεί να αλλάζουν, η ανάγκη για ρομαντισμό και αγάπη δεν χάνεται. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι έχετε αποκτήσει 1 ή 2 παιδιά, δεν σημαίνει ότι έκλεισε το κεφάλαιο του σεξ από το βιβλίο της ζωής σας και – πολύ περισσότερο – ότι αυτό θα πρέπει και να το αποδεχθεί και ο άλλος. Μιλήστε με τον/τη σύζυγό σας για τις προσδοκίες σας σχετικά με τον ρομαντισμό στις προσωπικές σας στιγμές και τη σεξουαλική ζωή. 
4. Μην παραμελείτε τον εαυτό σας. Φροντίζετε πάντα την εξωτερική σας εμφάνιση, χάνετε τα κιλά που παίρνετε κατά περιόδους, διατηρηθείτε σε καλή φυσική κατάσταση πηγαίνοντας σε ένα γυμναστήριο. 
5. Μην παραβαίνετε τις υποσχέσεις σας και μην είστε αναξιόπιστοι. Όσο περισσότερες υποσχέσεις σπάτε, όσο περισσότερα πράγματα λέτε ότι θα κάνετε (ή δεν θα κάνετε) χωρίς αυτό να συμβαίνει, τόσο ο άλλος χάνει την πίστη του σε εσάς. 
6. Μην ξεσπάτε το άγχος της καθημερινότητας μέσα στο σπίτι. Μετά από μια γεμάτη μέρα στη δουλειά γυρίζετε εκνευρισμένοι στο σπίτι. Όμως, είναι πραγματικά τόσο δύσκολο να λέτε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» ο ένας στον άλλο; Το γεγονός ότι είστε παντρεμένοι δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε αγενείς μεταξύ σας. 
7. Μην συνεχίζετε να έχετε παράλογες προσδοκίες. Υπάρχουν κάποιες επιθυμίες που δεν θα ικανοποιηθούν στη διάρκεια του κοινού συζυγικού βίου. Διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων και οικονομικοί, μπορεί να ευθύνονται για αυτό. Όμως, είναι διαφορετικό πράγμα η αδυναμία ικανοποίησης κάποιων επιθυμιών σας και διαφορετικό η αδιαφορία του άλλου για αυτές. Μαζί με τις συμπεριφορές που πρέπει να αλλάξετε, υπάρχει και μια – με εξαιρετική θετική σημασία – που καλό είναι να υιοθετήσετε. Αναγνωρίστε τις αδυναμίες και τις αιτίες των πράξεων του/της συζύγου σας. Πρώτα επικεντρωθείτε στα δικά σας λάθη και μετά σε εκείνου/ης. Εάν σκέπτεστε με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσετε σύντομα ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια για να συγχωρεθούν πολλά πράγματα. Αντίθετα, όταν επικεντρώνεστε στις αρνητικές πράξεις του άλλου, θα επικρατεί στο μυαλό σας μόνο η επιθυμία για εκδίκηση. 

Όταν ο γάμος κινδυνεύει αναζητήστε και τη βοήθεια ειδικού 

Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για να μην διαλυθεί ένας γάμος. Αντίθετα, συνήθως υπάρχουν διαφορετικοί δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος, ανάλογα και με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον γάμο του. Ορισμένα μέτρα που μπορεί να είναι αποτελεσματικά σε ένα στάδιο, είναι πιθανό να είναι αναποτελεσματικά ή ακόμα και να έχουν αντίθετα αποτελέσματα σε μετέπειτα στάδια κατά την πορεία μιας συζυγικής σύγκρουσης. Επίσης, μπορείτε να αρχίσετε την προσπάθεια ακόμα και αν ο άλλος δεν έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα ή εμφανίζεται απρόθυμος να προσπαθήσει. Ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε είναι αναζητώντας βοήθεια και συμβουλές. Η ψυχολογική υποστήριξη και ειδικότερα η ενθάρρυνση, που θα σας παρέχουν συγγενικά και φιλικά πρόσωπα (από τη δική σας πλευρά), είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Όμως, μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές οι απόψεις τους μπορεί να είναι και αρκετά μεροληπτικές (άλλωστε, για αυτόν τον λόγο θεωρούνται πρόσωπα της δικής σας πλευράς). Ειδικά εάν θέλετε να ακούσετε μια συμβουλή από κάποιον, ο οποίος βρίσκεται εκτός του παζλ της προσωπικής σας ζωής, αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Υπάρχουν διάφορες ψυχοθεραπευτικές τεχνικές για την επίλυση των προβλημάτων ενός ζεύγους. Επιπλέον, η συμμετοχή ενός ειδικού, ο οποίος έχει την απαιτούμενη εμπειρία και μια περισσότερο αντικειμενική ματιά στην κατάσταση του γάμου, μπορεί να φωτίσει διαφορετικά τα γεγονότα και να καταδείξει λύσεις που δεν είχατε σκεφθεί. Ανάλογα με τις αρχές στις οποίες στηρίζεται κάθε ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, αυτή μπορεί να κατευθύνεται προς διαφορετικούς στόχους: 
1. Το ζευγάρι να αναγνωρίσει και να απελευθερωθεί από τους αντιπαραγωγικούς συναισθηματικούς κύκλους στους οποίους έχει εγκλωβιστεί (όπως όταν ο ένας συνεχώς ασκεί κριτική και ο άλλος διαρκώς αποξενώνεται από τη σχέση). Η ψυχοθεραπεία αποσκοπεί στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους συζύγους. 
2. Οι σύζυγοι να συμπεριφέρονται καλύτερα ο ένας στον άλλο, να επικοινωνούν αποτελεσματικότερα και να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις με έναν υγιέστερο τρόπο. 
3. Το ζευγάρι να μάθει να συγκρούεται με έναν λιγότερο οδυνηρό τρόπο αναγνωρίζοντας ο ένας τις ιδιαιτερότητες του άλλου. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι το σημαντικό είναι ο τρόπος που το ζευγάρι «τσακώνεται» και όχι εάν τσακώνεται. 
4. Οι σύζυγοι να αναγνωρίσουν τις «μάχες» για την επικράτηση, τους αμυντικούς μηχανισμούς και τις άλλες αρνητικές συμπεριφορές, τις οποίες εκδηλώνουν μέσα στον γάμο. 

Σκοπός δεν πρέπει να είναι μόνο πώς θα αποφύγετε ένα διαζύγιο… 

Η αποφυγή απλά του διαζυγίου δεν μπορεί να είναι ένας ικανοποιητικός στόχος. Ποιος τελικά θα θέλει να ζήσει σε μια κακή συζυγική σχέση; Παρόλα αυτά, πολλά ζευγάρια πιστεύουν ότι η λύση στα προβλήματα του γάμου τους θα οδηγήσει σε έναν απλά «σχετικά υποφερτό γάμο». Στην πραγματικότητα, όμως, οι ίδιες καταστάσεις θα επιστρέψουν στο μέλλον εάν δεν επιδιώξουν να βελτιώσουν ουσιαστικά τη σχέση τους. Σίγουρα, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, απαιτεί προσπάθεια, αυτοκριτική και ένα υψηλότερο επίπεδο αυτογνωσίας. Όμως, με τις στατιστικές που ακούμε συνέχεια για την αύξηση του αριθμού των διαζυγίων, συχνά ξεχνάμε ότι κάποιοι το έχουν καταφέρει.

No comments: