ΟΙ 6 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ


Στις μέρες μας, οι άνδρες ζουν - κατά μέσο όρο - 5 χρόνια λιγότερα από τις συζύγους τους. Ως έναν βαθμό, η διαφοροποίηση αυτή έχει βιολογική βάση. Παράλληλα, όμως, φαίνεται ότι συσχετίζεται με τον διαφορετικό τρόπο που τα δύο φύλα προσεγγίζουν τα θέματα της υγείας. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των γυναικών, λίγοι άνδρες αναλογίζονται αυτά τα θέματα εφόσον αισθάνονται καλά. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι υγιείς αφού επιτελούν με επάρκεια τους ρόλους τους στην οικογένεια και στην εργασία τους. Έτσι, επισκέπτονται τους ιατρούς σπανιότερα από τις γυναίκες και είναι πιθανότερο να πάσχουν από σοβαρά νοσήματα όταν τελικά το αποφασίσουν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες.

Καρδιαγγειακά νοσήματα: ο σημαντικότερος κίνδυνος

Οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τις δύο πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους θα πεθάνει τελικά εξαιτίας αυτών των παθολογικών καταστάσεων. Συνεπώς, συνιστούν ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα δημόσιας υγείας, ειδικά στις δυτικές χώρες. Για την εμφάνισή τους ενοχοποιείται η σταδιακή μείωση του εύρους των αγγείων της καρδιάς ή του εγκεφάλου από πλάκες χοληστερόλης, μια διαδικασία που καλείται αθηροσκλήρωση. Εάν οι πλάκες αυτές υποστούν ρήξη, σχηματίζεται τοπικά ένας θρόμβος, με αποτέλεσμα να αποφραχθεί πλήρως η συγκεκριμένη αρτηρία. Για ανεπαρκώς κατανοητούς λόγους, οι αρτηρίες των ανδρών εμφανίζουν αθηροσκλήρωση νωρίτερα από των γυναικών. Ακόμα και κατά την περίοδο της εφηβείας, οι αρτηρίες των κοριτσιών διαπιστώνεται ότι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι σε αυτή τη διαφοροποίηση, μεταξύ των δύο φύλων, πιθανότατα συμβάλλουν τα φυσιολογικώς υψηλότερα επίπεδα «καλής» χοληστερίνης (HDL) στο αίμα των γυναικών. Με άλλα λόγια, οι άνδρες πρέπει να προσέξουν περισσότερο ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
- Ελέγχετε περιοδικά την τιμή της χοληστερίνης, αρχίζοντας από την ηλικία των 25 ετών.
- Λάβετε μέτρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, εάν η αρτηριακή πίεση ή η χοληστερίνη σας δεν βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων.
- Διακόψτε το κάπνισμα, εάν είστε καπνιστής.
- Αποφύγετε την καθιστική ζωή. Θα ωφεληθείτε σημαντικά με το να γυμνάζεστε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
- Καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα κορεσμένα ή trans λιπαρά.

Καρκίνος του πνεύμονα: παραμένει σοβαρή απειλή

Οι κακοήθεις νεοπλασίες του πνεύμονα αποτελούν μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου. Χορηγούν μεταστάσεις σε πρώιμο στάδιο, συνήθως προτού να εμφανιστούν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα ή να είναι δυνατή η αναγνώριση της βλάβης στην ακτινογραφία θώρακος. Επομένως, όταν τίθεται η διάγνωση, η αντιμετώπιση της νόσου είναι δύσκολη στις περισσότερες περιπτώσεις. Χάρη στην εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης (κυρίως των μέτρων έναντι του καπνίσματος), η θνησιμότητα από τη νόσο έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, οι νεοπλασίες του πνεύμονα παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Έως σήμερα, δεν υπάρχει αποτελεσματική μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως είναι – για παράδειγμα – το τεστ Παπανικολάου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, είχε διατυπωθεί η υπόθεση ότι η εφαρμογή αξονικής τομογραφίας θώρακος σε άτομα υψηλού κινδύνου, θα ήταν δυνατό να οδηγήσει σε πρωιμότερη διάγνωση βελτιώνοντας τα ποσοστά επιβίωσης.
Μήπως εσείς ακόμα καπνίζετε; Βάσει των στατιστικών στοιχείων, το κάπνισμα προκαλεί το 90% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα. Βέβαια, δεν εμφανίζουν όλοι οι καπνιστές αυτή την ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή τους πάθηση. Ακούγεται συχνά σε συζητήσεις το επιχείρημα – δικαιολογία: «ο παππούς μου κάπνιζε από μικρό παιδί και πέθανε 85 ετών στον ύπνο του». Όμως, σε αυτό βρίσκεται η μισή αλήθεια. Ενώ, πράγματι, το κάπνισμα δεν είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει καρκίνο, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών είναι καπνιστές. Σε οποιαδήποτε ηλικία, η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον σχετικό κίνδυνο. Λίγα προληπτικά μέτρα έναντι του καρκίνου γενικά είναι τόσο αποτελεσματικά (αλλά και τόσο δύσκολο να εφαρμοστούν), όσο η διακοπή αυτής της συνήθειας. Ωστόσο, όλο και περισσότερες μέθοδοι καθίστανται διαθέσιμες για όσους κατανοούν τη σημασία που θα είχε αυτή η προσπάθεια για τη ζωή τους. Ενημερωθείτε από τον ιατρό σας για τις μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.

Καρκίνος του προστάτη: η ανδρική μορφή καρκίνου

Εάν για τις υπόλοιπες παθήσεις θα ήταν δυνατό να «κατηγορηθούν» οι άνδρες ότι δεν φροντίζουν την υγεία τους όσο οι γυναίκες, ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ειδική περίπτωση. Σε τελική ανάλυση, ο προστάτης δεν αποτελεί τμήμα του γυναικείου σώματος. Πρόκειται για αδένα μεγέθους καρυδιού, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το πέος και εκκρίνει ένα υγρό (προστατικό) που είναι σημαντικό για τη διαδικασία της αναπαραγωγής. Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο πιο ευπαθής καθίσταται ο συγκεκριμένος αδένας σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Στις ΗΠΑ, περίπου 200.000 άτομα διαγιγνώσκονται με τη νόσο κάθε χρόνο. Ωστόσο, παρόλο που ένας στους έξι άνδρες υπολογίζεται ότι θα εμφανίσει αυτόν τον καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του, μόνο ένας στους 35 θα πεθάνει εξαιτίας του. Πολλά νεοπλάσματα του προστάτη αναπτύσσονται με βραδύ ρυθμό και σπάνια χορηγούν μεταστάσεις. Ακόμα και αν παραμείνουν αδιάγνωστα, δεν είναι τελικά θανατηφόρα για τον ασθενή. Όμως, δεν υπάρχει ακόμα αξιόπιστη μέθοδος, η οποία να έχει την ικανότητα να διακρίνει τις σχετικώς ακίνδυνες περιπτώσεις από τη μειοψηφία των επιθετικών νεοπλασιών. Έτσι, όλοι οι ασθενείς υποβάλλονται συνήθως σε δραστική θεραπεία, η οποία επιπλέον σχετίζεται με σοβαρές επιπλοκές (π.χ. ακράτεια ούρων, διαταραχές στύσης).
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνει τη δακτυλική εξέταση από τον ιατρό και την παρακολούθηση των επιπέδων του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα. Πλέον, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά του ως προς τη μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο. Βασικό πρόβλημα είναι ότι, ενώ έχει επιτύχει αύξηση του αριθμού των ανδρών στους οποίους τίθεται έγκαιρα η διάγνωση, η αύξηση προέρχεται κυρίως από άτομα με τις λιγότερο επιθετικές μορφές της νόσου. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι ειδικοί συνεχίζουν να συνιστούν την πραγματοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά τα ευρήματα να εξετάζονται σε εξατομικευμένη βάση από τον ιατρό κάθε άνδρα.

Κατάθλιψη και αυτοκτονία: οι άνδρες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο

Η κατάθλιψη δεν είναι απλά μια δυσάρεστη ψυχική διάθεση. Αποτελεί συναισθηματική διαταραχή, η οποία επηρεάζει τον ασθενή ως σύνολο, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πολύ καλό παράδειγμα νοσήματος, στο πλαίσιο του οποίου διαφαίνεται ολοκληρωμένα η σύνδεση του μυαλού με το σώμα. Χημικές ουσίες του εγκεφάλου και οι ορμόνες του stress βρίσκονται εκτός ισορροπίας. Επηρεάζονται ο ύπνος, η όρεξη και το επίπεδο ενεργητικότητας του ατόμου. Ακόμα, υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι οι άνδρες με κατάθλιψη είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια. Παλαιότερα, οι ιατροί πίστευαν ότι η κατάθλιψη αφορά κυρίως τις γυναίκες. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι απλά οι άνδρες έχουν την τάση να αποκρύπτουν τα καταθλιπτικά συναισθήματα. Ή τα εκφράζουν με διαφορετικούς τρόπους σε σύγκριση με τις γυναίκες. Έτσι, πολλοί ασθενείς εκδηλώνουν θυμό ή επιθετικότητα, αντί να δείχνουν θλιμμένοι και να κλαίνε. Πιστεύουν ότι η παραδοχή της νόσου αντιτίθεται σε όσα συνιστούν το ανδρικό πρότυπο, οπότε προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με διαφορετικούς τρόπους (π.χ. καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος). Επίσης, σπανιότερα αναζητούν ιατρική βοήθεια. Οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές. Ενώ οι γυναίκες πραγματοποιούν συχνότερα απόπειρες αυτοκτονίας, οι άνδρες χαρακτηρίζονται από περισσότερες επιτυχείς προσπάθειες για να αυτοκτονήσουν. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι αυτοκτονίες κατέχουν την όγδοη θέση ανάμεσα στα κύρια αίτια θανάτου των ανδρών και, στις μικρότερες ηλικίες, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο σημαντικό. Ευτυχώς, οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται ικανοποιητικά με την έναρξη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, ψυχοθεραπείας ή ορισμένων άλλων συνδυαστικών θεραπευτικών προσεγγίσεων. Εάν νιώθετε κατάθλιψη, μιλήστε σε ένα πρόσωπο που εμπιστεύεστε και αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ: ο «σιωπηλός» εχθρός της υγείας των ανδρών

Συνήθως, η έναρξη του σακχαρώδους διαβήτη είναι «σιωπηλή», χωρίς συμπτώματα. Με την πάροδο της ηλικίας, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ανέρχονται και μπορεί (τελικά) να αποβάλλεται σάκχαρο με τα ούρα. Ο ασθενής απευθύνεται στον ιατρό επειδή νιώθει δίψα και εμφανίζει συχνουρία. Ωστόσο, είναι πιθανό να έχουν συμβεί ήδη σοβαρές βλάβες. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου δρουν σαν δηλητήριο για τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα σε όλη την έκταση του σώματος. Καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια και ακρωτηριασμοί των κάτω άκρων αποτελούν την ομάδα των αρνητικών συνεπειών του μη ελεγχόμενου σακχαρώδους διαβήτη. Σύμφωνα με στατιστικές προβλέψεις, τα αγόρια, που γεννήθηκαν το 2000, χαρακτηρίζονται από πιθανότητα 30% να εκδηλώσουν τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Φαίνεται ότι η παχυσαρκία τροφοδοτεί την παγκόσμια επιδημία του διαβήτη. Πλέον, πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι ο συνδυασμός της παχυσαρκίας με τον σακχαρώδη διαβήτη είναι πιθανό να αναστρέψουν την παρατηρούμενη μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων, η οποία επιτεύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Αντίθετα, η άσκηση, σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της νόσου. Όπως προέκυψε από μια μεγάλη μελέτη, η μέτρια απώλεια σωματικού βάρους (σε όσους είναι υπέρβαροι) και ένα πρόγραμμα 30 λεπτών άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη κατά τουλάχιστον 50%.

Στυτική δυσλειτουργία: μια κοινή διαταραχή της ανδρικής σεξουαλικότητας

Αν και η στυτική δυσλειτουργία δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άνδρα, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας. Τα 2/3 των ανδρών άνω των 70 ετών και το 39% όσων είναι 40 ετών πάσχουν από αυτό το πρόβλημα, το οποίο περιορίζει την απόλαυση της ζωής και συσχετίζεται με την εμφάνιση κατάθλιψης. Συνήθως, προκαλείται λόγω αθηροσκλήρωσης, δηλαδή την ίδια παθολογική διαδικασία που συνδέεται με τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Στην πραγματικότητα, εάν κάποιος εμφανίζει στυτική δυσλειτουργία, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι αρτηρίες του να μην βρίσκονται σε καλή κατάσταση και σε άλλες περιοχές του σώματος. Για αυτόν τον λόγο, οι ιατροί εκλαμβάνουν τη διαταραχή ως προειδοποιητική ένδειξη κινδύνου για το καρδιαγγειακό σύστημα. Πιθανότατα θα έχετε πληροφορηθεί για διάφορες θεραπείες, οι οποίες υπόσχονται αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή οποιασδήποτε μεθόδου. Εκτός του σχεδιασμού της κατάλληλης αντιμετώπισης, ο ιατρός θα εκτιμήσει συνολικά την κατάσταση της υγείας του άνδρα, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του πιθανού κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

No comments: