8 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ


1ος μύθος: Για να χάσει κάποιος βάρος πρέπει να περιορίσει ειδικά τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων ή λιπών

Τα περισσότερα προγράμματα ταχείας απώλειας βάρους βασίζονται στον περιορισμό της πρόσληψης μιας συγκεκριμένης κατηγορίας θρεπτικών συστατικών – συνήθως των υδατανθράκων ή των λιπών. Όμως, το 2009 δημοσιεύθηκε μια μελέτη στο περιοδικό New England Journal of Medicine, τα αποτελέσματα της οποίας δεν επιβεβαίωσαν την ορθότητα της συγκεκριμένης πρακτικής. Για δύο χρόνια, οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Κάθε ομάδα ακολουθούσε έναν διαφορετικό τύπο διαιτολογίου. Τα διαιτολόγια είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό τον περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης, αλλά παρουσίαζαν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Με την ολοκλήρωση της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν χάσει περίπου τα ίδια κιλά. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο περιορισμός των θερμίδων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την απώλεια βάρους. Εάν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος, αρκεί να προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνει – χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία η σχετική περιεκτικότητα του διαιτολογίου του σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

2ος μύθος: Τα μικρά – συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας πλεονεκτούν έναντι της πρόσληψης τριών μεγάλων γευμάτων (πρωινό – μεσημεριανό – βραδινό)

Υπάρχει η άποψη ότι τα μικρά – συχνά γεύματα περιορίζουν την πείνα των ατόμων που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, όμως, δεν παρέχουν αρκετή στήριξη σε αυτή την πρακτική, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές που πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών. Μάλιστα, μια μεγάλη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο χρόνο, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν πολλά – μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας παρουσίαζαν σημαντικό κίνδυνο να αυξηθεί τελικά το βάρος τους. Η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι αποτελεσματική μόνο όταν κάποιος επιλέγει θρεπτικές τροφές και ελέγχει προσεκτικά τις μερίδες. Σε τελική ανάλυση, δεν είναι πολύ δύσκολο τα έξι μικρά γεύματα να γίνουν έξι μεγάλα εάν κάποιος δεν ακολουθεί το πρόγραμμα πειθαρχημένα. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτό που έχει σημασία είναι και πάλι η συνολική θερμιδική πρόσληψη – είτε φθάνουμε σε αυτή με 3 είτε με … 10 γεύματα την ημέρα.

3ος μύθος: Οι παρεκτροπές του Σαββατοκύριακου είναι δυνατό να «διορθωθούν» τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας

Οι διατροφικές υπερβάσεις του Σαββατοκύριακου είναι σίγουρο ότι τελικά θα έχουν συνέπειες στο βάρος μας. Τρώγοντας μεγαλύτερες ποσότητες ή καταναλώνοντας παχυντικές τροφές αυτές τις δύο ημέρες, ουσιαστικά ακυρώνουμε την προσπάθεια που κάναμε την υπόλοιπη εβδομάδα. Η συνεπής τήρηση του διαιτολογίου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε προγράμματος απώλειας βάρους, ισχυρίζονται οι ειδικοί. Βέβαια, επειδή οι πειρασμοί είναι περισσότεροι το Σαββατοκύριακο, ορισμένοι προτείνουν την εξής απλή μέθοδο αυτοελέγχου: μέτρηση του βάρους κάθε Παρασκευή και κάθε Δευτέρα. Έτσι οι συνέπειες των όποιων παρεκτροπών καταγράφονται άμεσα ώστε να μην επαναληφθούν.

4ος μύθος: Εάν κάποιος επιθυμεί να χάσει βάρος, πρέπει να ξεχάσει ορισμένες τροφές

Οι ειδικοί πλέον πιστεύουν ότι ένα διαιτολόγιο, το οποίο είναι υπερβολικά περιοριστικό, αποδεικνύεται ανεφάρμοστο σε βάθος χρόνου. Για αυτόν τον λόγο, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να «αποχαιρετήσετε» για πάντα το αγαπημένο σας φαγητό ή γλυκό, αναρωτηθείτε εάν πράγματι μπορείτε να τηρήσετε την υπόσχεσή σας. Η ειλικρινής απάντηση είναι μάλλον όχι και – σε τελική ανάλυση – μια τέτοια απόφαση δεν είναι απαραίτητη. Πλέον θεωρείται ότι η μείωση και η διατήρηση του βάρους εξαρτάται από την εφαρμογή μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς στερήσεις συγκεκριμένων φαγητών. Εφόσον η θερμιδική πρόσληψη δεν υπερβαίνει την τιμή που έχει οριστεί βάσει του προγράμματος απώλειας βάρους, κανένας ουσιαστικός λόγος δεν εξηγεί γιατί πρέπει κάποιος να στερηθεί για πάντα τις τροφές που προτιμάει ιδιαίτερα.

5ος μύθος: Όταν τρώμε το βράδυ, παίρνουμε κιλά

Ο χρυσός κανόνας της απαραίτητης θερμιδικής πρόσληψης έρχεται να ακυρώσει και αυτή την άποψη. Μια θερμίδα παραμένει ίδια, είτε την προσλαμβάνουμε το βράδυ είτε το πρωί ή το μεσημέρι. Εφόσον δεν παρέχουμε στον οργανισμό περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε, το βάρος μας δεν πρόκειται να αυξηθεί. Το γεγονός ότι ο ρυθμός του μεταβολισμού είναι ελαφρώς υψηλότερος νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.

6ος μύθος: Η κατανάλωση προϊόντων με χαμηλά λιπαρά εξασφαλίζει την απώλεια κιλών

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν πλέον την άποψη ότι τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά συνέβαλαν στην αύξηση του προβλήματος της παχυσαρκίας. Με σκοπό να βελτιωθεί η γεύση τους, οι εταιρίες παραγωγής αντικαθιστούν τα λιπαρά με συστατικά όπως η ζάχαρη. Έτσι, ένα τέτοιο προϊόν μπορεί να έχει τις ίδιες θερμίδες με το αντίστοιχο πλήρες. Επιπλέον, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι έτρωγαν κατά 28% περισσότερη σοκολάτα εφόσον στη συσκευασία έφερε την ένδειξη των χαμηλών λιπαρών. Συνεπώς, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η προώθηση ενός προϊόντος ως «χαμηλών λιπαρών» οδηγεί τους καταναλωτές να υποεκτιμούν τη θερμιδική πρόσληψη από αυτό και συνεπώς να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες. Φυσικά, τα προϊόντα αυτά έχουν τη θέση τους σε ένα διαιτολόγιο με σκοπό τη μείωση του βάρους, αρκεί το στοιχείο της χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά να μην παρερμηνεύεται ως πράσινο φως για την υπέρμετρη κατανάλωσή τους.

7ος μύθος: Όσες προσπάθειες και να κάνουμε για να χάσουμε βάρος, τελικά όλα εξαρτώνται από τα γονίδιά μας

Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν βραδύτερο ρυθμό μεταβολισμού, παίρνουν πιο εύκολα κιλά ή συγκεντρώνουν περισσότερο λίπος σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματός τους. Για όλα αυτά υπεύθυνα είναι και τα γονίδια που φέρουν. Όμως, η προσπάθεια μείωσης του βάρους και διατήρησής του σε φυσιολογικά όρια δεν είναι μια «άνιση μάχη» με την κληρονομικότητα. Σε μια πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Obesity, παρακολουθήθηκε το σωματικό βάρος 16 ζευγών διδύμων ίδιου φύλου για δεκαετίες. Οι δίδυμοι μοιράζονται πολλά κοινά γενετικά χαρακτηριστικά και συνεπώς προσφέρουν πλεονεκτήματα για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε τέτοιες μελέτες. Βάσει των ευρημάτων προέκυψε ότι η φυσική δραστηριότητα έχει σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση του σωματικού βάρους. Μεταξύ δύο δίδυμων αδελφών, εκείνος που ασκείτο τακτικά συγκέντρωνε έως και 50% λιγότερο λίπος στην κοιλιακή χώρα σε σύγκριση με αυτόν που ακολουθούσε μια καθιστική ζωή. Συνεπώς, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διαμόρφωσης του βάρους ενός ατόμου, ακόμα και εντός του πλαισίου που καθορίζεται από το κληρονομικό του υπόβαθρο.

8ος μύθος: Το απλό περπάτημα δεν είναι αρκετό για να χάσει κάποιος βάρος

Το περπάτημα δεν αυξάνει σημαντικά τον καρδιακό ρυθμό και συνεπώς δεν θεωρείται δραστική μορφή άσκησης. Αλλά, ακόμα και λίγα παραπάνω βήματα κάθε ημέρα, έχουν τελικά μια αξιόλογη συσσωρευτική επίδραση ως προς την κατανάλωση θερμίδων. Το 2009, μια μελέτη στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι υγιείς ενήλικες ηλικίας 19 – 30 ετών, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν συνέχεια το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, είχαν πάρει περισσότερα κιλά μετά από 15 χρόνια παρακολούθησης σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν για να μετακινηθούν σε κοντινές αποστάσεις. Άρα, η επίδραση του απλού περπατήματος στο σωματικό βάρος δεν είναι αμελητέα.

No comments: