Η ΑΝΙΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑΣε ένα άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Epidemiology, οι ειδικοί αναφέρουν ότι όσο περισσότερη ανία αισθάνεται ένας άνθρωπος τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα. Οι Annie Britton και ο Martin Shipley από το University College στο Λονδίνο προσθέτουν ότι η ανία από μόνη της δεν έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία, αλλά συσχετίζεται με άλλες (επικίνδυνες) συμπεριφορές – όπως το κάπνισμα, η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος. Επίσης, συχνά συνυπάρχει με ψυχολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 7.500 ερωτηματολόγια, τα οποία είχαν συμπληρωθεί από δημοσίους υπαλλήλους στο Λονδίνο ηλικίας 35 έως 55 ετών. Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ετών 1985 και 1988 και οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν εάν αισθάνονται ανία κατά την εργασία τους. Κατόπιν, οι ερευνητές παρακολούθησαν πόσοι από τους συμμετέχοντες είχαν πεθάνει μέχρι τον Απρίλιο του 2009. Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα θανάτου, εξαιτίας μιας καρδιοπάθειας, ήταν κατά 2,5 φορές μεγαλύτερη στα άτομα, τα οποία ανέφεραν ότι αισθάνονται ανία όταν εργάζονται στην υπηρεσία τους. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. επίπεδα φυσικής δραστηριότητας), η στατιστική σημασία των ευρημάτων περιορίστηκε.
Σχολιάζοντας τη μελέτη, άλλοι ειδικοί σημειώνουν ότι η ύπαρξη μιας σύνδεσης μεταξύ της ανίας και των καρδιολογικών προβλημάτων είναι πιθανή, αν και μπορεί να μην είναι άμεση. «Κάποιος που αισθάνεται ανία, μπορεί να μην έχει το κίνητρο να τρέφεται σωστά, να ασκείται και γενικότερα να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ Christopher Cannon, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ. Επίσης, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι το αίσθημα της ανίας προκαλεί την έκκριση ορμονών στον οργανισμό, οι οποίες θέτουν την καρδιά σε μια κατάσταση stress. Η Sandi Mann, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, θεωρεί ότι η ανία δεν είναι μια «αθώα κατάσταση». Συσχετίζεται με μια διαδικασία ψυχικής καταπίεσης του ατόμου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και να προκαλέσει διαταραχές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρόλο αυτά, προσθέτει ότι κίνδυνος υπάρχει μόνο για όσους αισθάνονται ανία σε χρόνια βάση (π.χ. εξαιτίας του τύπου της εργασίας τους ή λόγω μιας μη ικανοποιητικής οικογενειακής ζωής). Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να ασχολείται, ανά πάσα στιγμή, με κάτι συναρπαστικό.

No comments: