ΠΩΣ ΟΙ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΥΠΝΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;


1. Ιογενείς λοιμώξεις. Έχουν διατυπωθεί διάφορες υποθέσεις σχετικά με την αύξηση της εμφάνισης ιογενών λοιμώξεων όταν κάποιος είναι πολύ κουρασμένος. Το 2009 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine μια μελέτη που προσφέρει κάποια στοιχεία. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις συνήθειες του ύπνου 153 ανδρών και γυναικών για δύο εβδομάδες. Κατόπιν τους έβαλαν σε καραντίνα για 5 ημέρες και τους εξέθεσαν σε ιούς που προκαλούν κρυολόγημα. Τα άτομα που κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από όσους κοιμόντουσαν τουλάχιστον 8 ώρες.
2. Αύξηση του βάρους. Οι μη επαρκείς ώρες ύπνου συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους σύμφωνα με μια ανασκοπική μελέτη, που περιελάμβανε στοιχεία 36 ανεξάρτητων μελετών της σχέσης της διάρκειας του ύπνου με το σωματικό βάρος. Η σύνδεση αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή στα παιδιά. Η απώλεια επαρκούς ύπνου τείνει να διαταράσσει την έκκριση ορμονών που ελέγχουν την όρεξη και – επιπλέον – η προκαλούμενη κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας αποθαρρύνει τα άτομα από την άσκηση.
3. Σακχαρώδης διαβήτης. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2009 στο Diabetes Care αναφέρεται μια μεγάλη αύξηση του κινδύνου του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ σε άτομα με επίμονες αϋπνίες. Όπως συμβαίνει και με την αύξηση του βάρους (η οποία επίσης συμβάλλει στην εμφάνιση του διαβήτη), η υποκείμενη αιτία περιλαμβάνει διαταραχές της ορμονικής ρύθμισης λόγω των ανεπαρκών ωρών ύπνου.
4. Υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης, ο κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερος στα άτομα που κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα σε σχέση με αυτούς που κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες.
5. Καρδιοπάθειες. Διάφορες μελέτες έχουν συσχετίσει τη βραχυχρόνια στέρηση ύπνου με αρκετούς γνωστούς παράγοντες κινδύνου των καρδιοπαθειών. Μια κοινή αιτία ανεπαρκούς ύπνου είναι η άπνοια στον ύπνο, η οποία μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.
6. Ψυχική υγεία. Η αϋπνία έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση μείζονος κατάθλιψης, αλλά και διαταραχών άγχους.

No comments: