ΠΩΣ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ;



Εάν έχετε κάνει και εσείς τρέλες εξαιτίας του έρωτα, μπορείτε με άνεση να κατηγορήσετε τη διαδικασία της εξέλιξης για τις πράξεις σας. Η αγάπη, η λαγνεία και η επιθυμία για δέσμευση σε μια σχέση δεν είναι απλά συναισθήματα. Είναι βασικά ένστικτα, το ίδιο ισχυρά με αυτό της αυτοσυντήρησης, και αποτελούν εξίσου σημαντικούς παράγοντες για την επιβίωση του ανθρωπίνου είδους.

1. Ο έρωτας προκαλεί λειτουργικές μεταβολές στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με απεικονιστικές μελέτες του εγκεφάλου ερωτευμένων ατόμων, διαπιστώθηκε αυξημένη δραστηριότητα νευρικών οδών σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι περιοχές αυτές συσχετίζονται λειτουργικά με την επικέντρωση για την επίτευξη στόχων, την αυξημένη ενεργητικότητα και την έντονη αφοσίωση σε μια κατάσταση. Όλα αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά των ανθρώπων, οι οποίοι αισθάνονται ερωτευμένοι. Η αυξημένη ροή αίματος στις συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να ερμηνεύσει τις ολονύχτιες συζητήσεις, τα «ατελείωτα» γράμματα των ερωτευμένων, αλλά και τις διασημότερες καλλιτεχνικές δημιουργίες της ερωτικής ποίησης.
2. Η λαγνεία διαφέρει από τον έρωτα. Υπάρχουν τρεις μηχανισμοί, σύμφωνα με τους οποίους οι άνθρωποι αποκτούν το ταίρι τους και παραμένουν μαζί: η λαγνεία, ο ρομαντικός έρωτας και η σύνδεση με τον άνθρωπο που αγαπάμε. Λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και περιλαμβάνουν διαφορετικές ορμόνες και ειδικούς νευροδιαβιβαστές, αλλά συνεργάζονται αρμονικά ώστε να διασφαλίσουν την αναπαραγωγή και την επιβίωση του είδους.
- Η λαγνεία σχετίζεται, κυρίως, με την ορμόνη τεστοστερόνη, η οποία κινητοποιεί την επιθυμία για σεξουαλική πράξη σε άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης τείνουν να κάνουν περισσότερο σεξ σε σχέση με όσα εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα.
- Ο ρομαντικός έρωτας συνδέεται με τη ντοπαμίνη, τη σεροτονίνη και τη νορ-αδρεναλίνη, χημικές ουσίες του εγκεφάλου που προκαλούν το αίσθημα της έκστασης.
- Η σύνδεση, δηλαδή η επιθυμία των ζευγαριών να παραμείνουν μαζί, καθορίζεται από τις ορμόνες βαζοπρεσίνη και ωκυτοκίνη, οι οποίες προκαλούν το αίσθημα του δεσμού με τον σύντροφό μας και την επιθυμία απόκτησης και φροντίδας των απογόνων.
3. Ο έρωτας οδηγεί στη σεξουαλική ένταση. Ο έρωτας είναι κατά πολύ περισσότερο πιθανό να οδηγήσει σε σεξουαλική διάθεση, παρά η λαγνεία να προκαλέσει ρομαντικά συναισθήματα αγάπης. Θεωρούμε ότι ο σύντροφός μας είναι ελκυστικός – εν μέρει – επειδή η αύξηση της ντοπαμίνης οδηγεί σε μεγαλύτερη δραστηριότητα της τεστοστερόνης.
4. Ο «έρωτας με την πρώτη ματιά» βρίσκεται στη φύση μας. Στα ζώα, τα υπεύθυνα εγκεφαλικά κυκλώματα του ζευγαρώματος πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα, καθώς ο χρόνος στο φυσικό περιβάλλον είναι περιορισμένος. Πιθανότατα, ο άνθρωπος έχει κληρονομήσει την ικανότητα να διαλέγει τους επιθυμητούς συντρόφους σχεδόν αυτόματα.
5. Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αν και τα δύο φύλα μοιράζονται αρκετά κοινά χαρακτηριστικά σχετικά με τον έρωτα, οι άνδρες εμφανίζουν μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που αφορούν την επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων. Αντίθετα, στις γυναίκες παρουσιάζεται μεγαλύτερη δραστηριότητα σε περιοχές ανάκλησης μνημονικών στοιχείων. Οι διαφορές αυτές θα μπορούσαν να ερμηνευθούν βάσει της εξέλιξης. Οι άνδρες εκπαιδεύτηκαν εξελικτικά να αναζητούν (με την όραση) στις γυναίκες στοιχεία ζωτικότητας και γονιμότητας, όπως το καθαρό δέρμα, τα φωτεινά μάτια και το λαμπερό χαμόγελο. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες κλήθηκαν να αξιολογούν τους υποψήφιους συντρόφους τους βάσει στοιχείων του παρελθόντος (π.χ. εάν είναι έμπιστος), ώστε να αποφασίσουν για το μέλλον (εάν θα είναι ικανός να φροντίσει την ίδια και τα παιδιά τους).
6. Ο έρωτας δεν είναι μόνο μια σειρά από χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο. Παρόλο που οι διάφορες χημικές ουσίες παίζουν βασικό ρόλο για την εμφάνιση της ερωτικής έλξης, ο έρωτας δεν περιορίζεται σε αυτές. Πρώτα από όλα, οι κοινωνικοί παράγοντες έχουν τη δική τους σημαντική επίδραση. Όπως και οι εκάστοτε συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιείται μια γνωριμία.

No comments: