ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ


Σύμφωνα με μια μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Νεφρολογίας, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο από νεαρές γυναίκες είναι πιθανό να περιορίζει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στο ουροποιητικό σύστημα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το ασβέστιο των τροφών, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και τα λαχανικά έχουν μια ιδιαίτερη προστατευτική επίδραση. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης φαίνεται ότι σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου της νεφρολιθίασης.
Αντίθετα με όσα θεωρούνται γενικά γνωστά, οι ερευνητές κατέληξαν ότι μια δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες δεν αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού λίθων στο ουροποιητικό. Το ίδιο διαπιστώθηκε και για τα συμπληρώματα διατροφής με ασβέστιο. Σύμφωνα με τον Δρα Gary Curhan, «οι διατροφικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση της νεφρολιθίασης και ο κίνδυνος είναι δυνατό να περιοριστεί με κατάλληλες διαιτολογικές παρεμβάσεις. Όμως, τα ευρήματά μας αμφισβητούν την άποψη ότι είναι σκόπιμος ο περιορισμός της πρόσληψης ασβεστίου».
Ο Δρ Curhan και οι υπόλοιποι ερευνητές, που πραγματοποίησαν τη μελέτη, συγκέντρωσαν δεδομένα από 96.000 γυναίκες ηλικίας 27 έως 44 ετών κατά την έναρξη της παρακολούθησης (Nurses Health Study II). Μετά από περίοδο οκτώ ετών, 1.223 γυναίκες είχαν εμφανίσει νεφρολιθίαση. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη διατροφική πρόσληψη ασβεστίου (από τροφές όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι) παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο κατά 27%. Επίσης, η κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως και λαχανικών σχετιζόταν με μείωση της πιθανότητας σχηματισμού λίθων κατά 37%. Παράλληλα, και η αυξημένη πρόσληψη υγρών είχε ευνοϊκή επίδραση. Αντίθετα, η μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης οδήγησε σε μια αύξηση του κινδύνου κατά 30%.
Σημαντικό εύρημα θεωρείται, ακόμα, η μη αύξηση του κινδύνου εξαιτίας της λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και είναι σκόπιμο ορισμένες γυναίκες να λαμβάνουν συμπληρωματική ποσότητα, όταν η πρόσληψη μέσω της διατροφής είναι ανεπαρκής.

No comments: