ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ ΟΝΥΧΩΝ


Είναι αλήθεια ότι οι παλάμες και τα πέλματα τυγχάνουν πιο περιορισμένης προσοχής σε σύγκριση με άλλες περιοχές του σώματος, ειδικά εάν μιλήσουμε με όρους υγείας και όχι αισθητικής. Πιθανώς αυτό οφείλεται στη σπανιότητα των αιτίων, τα οποία εκδηλώνονται εκεί και είναι δυνατό να απειλήσουν τη ζωή μας. Ακόμα περισσότερο, η ουσιαστική φροντίδα των νυχιών συχνά παραμελείται. Ωστόσο, είναι δυνατό να εμφανίσουν επίμονα προβλήματα, τα οποία συνδέονται κυρίως με μολύνσεις από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Ανάμεσα στις διάφορες λοιμώξεις των άκρων, κυριαρχούν οι μυκητιάσεις των νυχιών. Η προσβολή μπορεί να αφορά τμήμα ή το σύνολο του νυχιού. Αν και προκαλούν μια αισθητικώς ενοχλητική εικόνα, δεν συνοδεύονται πάντα από την εμφάνιση πόνου ή άλλων ενοχλημάτων. Συχνά, το νύχι παρουσιάζει πάχυνση και χάνει το φυσιολογικό χρώμα του (μπορεί να γίνει κίτρινο, πράσινο ή μαύρο). Μερικές φορές είναι εύθρυπτο ή αποκολλάται εντελώς από τη θέση του. Το παρακείμενο δέρμα του δαχτύλου μπορεί να εμφανίζει φλεγμονή και να είναι επώδυνο. Εάν η λοίμωξη αφορά τα κάτω άκρα και προκαλεί πόνο, τότε το άτομο είναι πιθανό να δυσκολεύεται να περπατήσει.

Πώς προκαλούνται οι μυκητιάσεις των νυχιών;

Διάφορα είδη μυκήτων είναι δυνατό να προσβάλλουν τα νύχια, κυρίως όμως πρόκειται για τους μύκητες Candida. Οι μηχανισμοί πρόκλησης της λοίμωξης είναι πολλοί. Για παράδειγμα, το πόδι του αθλητή είναι μια μυκητιασική λοίμωξη των κάτω άκρων, η οποία συχνά επεκτείνεται στα νύχια. Αρχικά, αφορά το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα, το οποίο αποκτά ερυθρή χροιά, ξεφλουδίζεται και προκαλεί έντονο κνησμό (φαγούρα). Περίπου το 1/3 των ατόμων με αυτό το πρόβλημα εμφανίζουν επιπρόσθετα προσβολή των νυχιών του ποδιού, μετά από λίγο χρονικό διάστημα.

Άλλες καταστάσεις, οι οποίες είναι πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας μυκητίασης, αποτελούν:
- Η εφαρμογή τεχνητών νυχιών για αισθητικούς λόγους.
- Τραυματικές βλάβες των δαχτύλων.
- Η συνήθεια ορισμένων ατόμων να «τρώνε τα νύχια τους».
- Διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η ψωρίαση.
- Οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Το κάπνισμα.
- Η κακή γενική κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.
- Η αύξηση της ηλικίας.
- Συγκεκριμένα επαγγέλματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επαγγελματίες, οι οποίοι πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους ή να εργάζονται με τα χέρια μέσα στο νερό.

Τέλος, πολλοί άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, επισκέπτονται τακτικά κέντρα αισθητικής για μανικιούρ ή πεντικιούρ. Στους ίδιους χώρους είναι πιθανό να βρεθούν άτομα, τα οποία ήδη πάσχουν από τέτοιες μολύνσεις. Συνεπώς, εάν δεν τηρούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης από τον έναν πελάτη του κέντρου στον άλλο. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, ο μηχανισμός πρόκλησης της προσβολής των νυχιών παραμένει σαφής.

Τι περιλαμβάνει η αντιμετώπιση;

Εφόσον η μυκητιασική προσβολή του νυχιού είναι ήπια, μπορεί να μην απαιτείται οποιαδήποτε θεραπεία. Παρόλα αυτά, παραμένει ο κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης σε γειτονικά νύχια. Εάν η λοίμωξη είναι σοβαρή, τότε η εφαρμογή θεραπείας είναι απαραίτητη. Για την αντιμετώπιση αυτών των μολύνσεων, τα χορηγούμενα αντιμυκητιασικά φάρμακα έχουν τη μορφή χαπιού, σκόνης, αλοιφής ή ειδικών διαλυμάτων (με τα οποία επαλείφεται το προσβεβλημένο νύχι). Μόνο ο ιατρός μπορεί να αποφασίσει εάν απαιτείται αγωγή και ποια μορφή πρέπει αυτή να έχει. Γενικά, η χορήγηση των φαρμάκων από το στόμα πλεονεκτεί στο ότι η θεραπευτική δράση επέρχεται διαμέσου της κυκλοφορίας του αίματος. Έτσι, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όλες οι εστίες προσβολής, τόσο στο νύχι όσο και σε παρακείμενες περιοχές (π.χ. πόδι του αθλητή). Εάν ο ασθενής δεν επιθυμεί την εφαρμογή θεραπείας από το στόμα, ο ιατρός μπορεί να προτείνει την πραγματοποίηση τοπικής θεραπείας. Ωστόσο, δεν θεωρείται το ίδιο αποτελεσματική, καθώς οι φαρμακευτικές ουσίες δύσκολα φθάνουν σε όλες τις εστίες προσβολής.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής θα πρέπει να διαπιστώνει την ανάπτυξη του καινούργιου (υγιούς) νυχιού. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική και καθίσταται ορατό μετά από εφαρμογή της αγωγής για 2 – 3 εβδομάδες. Σιγά – σιγά, η μολυσμένη περιοχή θα προωθείται προς τα έξω, οπότε μπορεί να αποκοπεί πλήρως με την πάροδο μερικών μηνών. Επίσης, σημειώνεται ότι η πρώιμη διακοπή της θεραπείας συνδέεται με σημαντικό κίνδυνο υποτροπής. Για αυτόν τον λόγο, οι ασθενείς είναι σκόπιμο να ακολουθούν τις οδηγίες του ιατρού σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσής της.

Παραδοσιακές θεραπείες και… άλλες συμβουλές αντιμετώπισης

Οι μυκητιάσεις των νυχιών ήταν αρκετά συχνές χιλιάδες χρόνια πριν προκύψουν οι επιστημονικές γνώσεις σχετικά με το πρόβλημα. Έτσι, υπάρχουν πολλές συνταγές της λαϊκής Ιατρικής για τη θεραπεία τους. Κοινό γνώρισμα των περισσότερων συνταγών είναι η εμβάπτιση της προσβεβλημένης περιοχής σε ένα διάλυμα, το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να σκοτώσει τους μύκητες. Ως τέτοιες ουσίες χρησιμοποιούνται το ξύδι, το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) και άλλες με λευκαντική δράση. Γενικά, οι εμβαπτίσεις πρέπει να συνεχίζονται μέχρι να εξαφανιστούν οι ενδείξεις της μόλυνσης, διαδικασία που αναφέρεται ότι μπορεί να διαρκέσει μήνες. Με σκοπό την επιτάχυνση της θεραπείας, ορισμένοι συνιστούν το κόψιμο της μεγαλύτερης δυνατής έκτασης του προσβεβλημένου νυχιού, ώστε να διευκολυνθεί η απορρόφηση του διαλύματος.

Το έλαιο του τεϊόδενδρου αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς συνταγές αντιμετώπισης. Η χρήση του στηρίζεται και σε νεότερα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι το έλαιο αυτό έχει ισχυρές αντιμυκητιασικές δράσεις. Μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο προσβεβλημένο νύχι και θεωρείται ότι διαχέεται στην περιοχή με μεγαλύτερη επιτυχία σε σύγκριση με άλλα έλαια. Είναι διαθέσιμο στη φυσική του μορφή ή σε διαλύματα με άλλα συστατικά. Ορισμένοι συνιστούν τη δημιουργία ενός μίγματος ίσων ποσοτήτων ελαίων λεβάντας και τεϊόδενδρου. Με τη χρήση μιας μπατονέτας, το μίγμα πρέπει να επαλείφεται στο νύχι δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Σύμφωνα με μια άλλη συνταγή, προστίθενται 2 σταγόνες ριγανέλαιου σε μια κουταλιά της σούπας ελαιολάδου. Η τοπική εφαρμογή του μίγματος πιστεύεται ότι προσφέρει ανακούφιση από τις ενοχλήσεις της φλεγμονής. Άλλοι προτείνουν την επάλειψη του νυχιού με συμπυκνωμένο χυμό κιτρολέμονου. Επίσης, είναι γνωστή σε διάφορες χώρες η χρήση ειδικής λάσπης με μυκητιοκτόνες ιδιότητες, η οποία προέρχεται από την Τσεχία. Όπως και με τα διάφορα μίγματα, η λάσπη εφαρμόζεται στο μολυσμένο νύχι και η αποτελεσματικότητά της θεωρείται ότι αυξάνεται εάν συνδυάζεται με εμβαπτίσεις σε οξυζενέ ή οινόπνευμα. Τέλος, δεν λείπουν και οι οδηγίες σχετικά με την κατάλληλη διατροφή του ατόμου. Γενικά, προκρίνονται οι τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε προβιοτικά (π.χ. γιαούρτι) με σκοπό την απαλλαγή του οργανισμού από τους παθογόνους μύκητες.

Κάποιες άλλες οδηγίες αντιμετώπισης φαίνονται κάπως περίεργες. Ωστόσο, όσοι τις αναφέρουν, ισχυρίζονται ότι είναι αποτελεσματικές.
- Τα στοματικά διαλύματα μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία των μυκητιάσεων. Η εμβάπτιση της περιοχής για περίπου είκοσι λεπτά, επιτρέπει σε συστατικά των διαλυμάτων να επιτύχουν αναστολή της ανάπτυξης των μυκήτων.
- Ξεφλουδίστε ένα κρεμμύδι και κόψτε το σε φέτες. Τρίψτε το μολυσμένο νύχι με τις φέτες κρεμμυδιού για λίγο χρονικό διάστημα. Πιστεύεται ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη.

Αν και σπάνια, οι μυκητιάσεις προκαλούν σοβαρότερες διαταραχές

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι μυκητιάσεις των νυχιών δεν συνοδεύονται από επιπλοκές. Παρόλα αυτά, εάν μια μόλυνση παραμείνει χωρίς θεραπεία, είναι πιθανό να επιφέρει πόνο και ενοχλήσεις στον ασθενή. Εφόσον έχει συμβεί στα νύχια του ποδιού, υπάρχει κίνδυνος το άτομο να δυσκολεύεται να φορέσει παπούτσια ή να περπατήσει. Ειδικά σε ηλικιωμένους ή πάσχοντες από συστηματικά νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης), η λοίμωξη είναι δυνατό να επεκταθεί στους γειτονικούς ιστούς. Έτσι, προκαλούνται σοβαρές επιπλοκές, όπως η κυτταρίτιδα (μόλυνση των βαθύτερων στιβάδων του δέρματος) και η οστεομυελίτιδα (μόλυνση των παρακείμενων οστών). Ωστόσο, οι περιπτώσεις αυτές είναι αρκετά σπάνιες.

Το πόδι του αθλητή μπορεί να συνυπάρχει με μυκητίαση των νυχιών

Το πόδι του αθλητή είναι μια αρκετά συχνή παθολογική κατάσταση. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάσχει από αυτή, αν και παρατηρείται συνήθως σε έφηβους ή άνδρες. Αντίθετα, είναι σχετικά σπάνια στα παιδιά κάτω των 12 ετών. Προκαλείται από μύκητες, οι οποίοι προσβάλλουν το δέρμα των πελμάτων, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα. Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη χορήγηση αντιμυκητιασικών φαρμάκων. Εάν εφαρμοστεί η κατάλληλη αγωγή, συνήθως υποχωρεί εντός μερικών ημερών ή εβδομάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, η μόλυνση είναι πιθανό να επεκταθεί στα νύχια και η λοίμωξη να διαρκέσει αρκετούς μήνες έως και χρόνια. Η πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου, χωρίς όμως να αποκλείει την εμφάνισή της. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ο λόγος που ορισμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή στη συγκεκριμένη μορφή λοίμωξης. Ωστόσο, όπως προκύπτει και από το όνομά της, οι επαγγελματίες αθλητές και τα άτομα που αθλούνται τακτικά, αντιμετωπίζουν συχνότερα το πρόβλημα. Οι πιθανές αιτίες είναι πολλές, όπως η εβδομαδιαία χρήση χώρων όπου μεταδίδεται η λοίμωξη (π.χ. κοινές ντουζιέρες ή αποδυτήρια των γυμναστηρίων), το γεγονός ότι η φυσική δραστηριότητα αυξάνει τη θερμοκρασία και την υγρασία των ποδιών (ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των μυκήτων) ή η παρατεταμένη εφαρμογή στενών αθλητικών καλτσών.

4 comments:

ermis said...

Πολύ χρήσιμες και σημαντικές οι πληροφορίες σου για την περιποίηση των νυχιών και την θεραπεία των μυκήτων στα νύχια, επίσης χρήσιμες πληροφορίες που βρήκα για φυσική θεραπεία με vicks vaporub στο Vicks VapoRub To Cure Nail Fungus και πολλές ακόμα χρήσιμες συμβουλές για τα συμπτώματα που έχουν οι μύκητες στα νύχια και άλλες φυσικές μεθόδους θεραπείας, ξύδι κλπ στο blog Nail Fungus

Unknown said...

Ευχαριστώ βοήθησε στην εργασία για το σχολείο

Unknown said...

Ευχαριστώ βοήθησε στην εργασία για το σχολείο

Ανώνυμους said...

Ευχαριστώ βοήθησε στην εργασία για το σχολείο