Η ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


Σύμφωνα με μια μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Βρετανική Βασιλική Εταιρία Κηποτεχνίας, η ενασχόληση των παιδιών με την κηπουρική ενισχύει την ψυχοπνευματική ανάπτυξή τους. Διαπιστώθηκε ότι αυξάνει την αυτοπεποίθηση και τα διδάσκει την αξία της υπομονής και τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σωστής διατροφής. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.300 καθηγητές από 10 σχολεία, στα οποία η κηπουρική αποτελούσε τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα, οι καθηγητές ανέφεραν ότι η κηπουρική βελτίωσε την ικανότητα των παιδιών για μάθηση, τη δυνατότητά τους ως προς την επίλυση προβλημάτων, όπως και τις γλωσσικές και μαθηματικές τους δεξιότητες. Για αυτούς τους λόγους, η Βασιλική Εταιρία πλέον προτείνει η κηπουρική να αποτελεί σταθερό τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι προαιρετική δραστηριότητα στα σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας.

Δυστυχώς, η κηπουρική αποτελεί μακρινή ανάμνηση για τους περισσότερους ανθρώπους στις σύγχρονες πόλεις. Όμως, τα οφέλη της για την υγεία είναι πολλαπλά και αφορούν όλες τις ηλικίες:
1. Αποτελεί μια ιδανική μορφή αερόβιας άσκησης, που συμβάλλει στην υγεία των μυών, των οστών, του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα οφέλη αυτά είναι σημαντικά για την πρόληψη συχνών παθολογικών καταστάσεων, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης και η οστεοπόρωση.
2. Βελτιώνει την αντοχή και την ευλυγισία του σώματος.
3. Απελευθερώνονται ενδορφίνες στον οργανισμό, οι οποίες είναι ουσίες που περιορίζουν το στρες (οπότε και τις αρνητικές συνέπειες του άγχους για την υγεία).
4. Μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
5. Προάγει τον επαρκή νυχτερινό ύπνο.
6. Αποτελεί μια ασχολία που προφέρει στους ανθρώπους την ευκαιρία να εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία και να έρθουν σε επαφή με μικροοργανισμούς του εδάφους, οι οποίοι ενισχύουν τη λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.
7. Προάγει την υγιεινή διατροφή. Οι άνθρωποι, που φροντίζουν δικούς τους κήπους, είναι περισσότερο πιθανό να τρέφονται με πολλά φρούτα και λαχανικά, ακόμα και εάν δεν τα καλλιεργούν οι ίδιοι. Ως γνωστό, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικά συστατικά της υγιεινής διατροφής.
Η κηπουρική επηρεάζει και την πνευματική διάσταση του ατόμου. Συνήθως, όσοι ασχολούνται με την κηπουρική είναι πιο αισιόδοξοι, απολαμβάνουν περισσότερο το παρόν και προσαρμόζονται ευκολότερα - ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν είναι τέλειες. Επίσης, η κηπουρική προσφέρει μια όαση ηρεμίας, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως φυσική μέθοδος διαλογισμού για τον σύγχρονο άνθρωπο. Τέλος, αποτελεί μέσο έκφρασης του ατόμου, παρέχοντας – παράλληλα – το αίσθημα της δημιουργίας.

No comments: