Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΕΠΤΙΚΩΝ ΕΛΚΩΝ


Οι άνθρωποι, οι οποίοι προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C, είναι περισσότερο προστατευμένοι έναντι των ελκών που εμφανίζονται σε όργανα του πεπτικού. Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Nutrition, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος του πεπτικού έλκους. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας παραδέχονται ότι η μελέτη τους δεν είναι η πρώτη που καταλήγει σε ανάλογα συμπεράσματα, αλλά πιθανώς είναι η μεγαλύτερη (καθώς αξιολογήθηκαν σχετικά δεδομένα από 6.746 άτομα).
Είναι γνωστό ότι, για την εμφάνιση του πεπτικού έλκους, κεντρικό ρόλο παίζει η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C, χαρακτηρίζονταν από μικρότερη συχνότητα αυτής της λοίμωξης. Συνεπώς, η συγκεκριμένη επίδραση μπορεί να εξηγεί την προληπτική σημασία της βιταμίνης C για το πεπτικό έλκος.

No comments: