ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΝΗΜΗ


Η φωτογραφική μνήμη αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για οποιονδήποτε μαθητή, φοιτητή ή επαγγελματία. Αυτοί είναι πέντε απλοί τρόποι για να αποκτήσετε φωτογραφική μνήμη και να ασκήσετε την ικανότητά σας στην αποθήκευση και ανάκληση των πληροφοριών:
1. Να είστε οξυδερκείς, δηλαδή να μπορείτε να ξεχωρίσετε τι είναι σημαντικό και τι όχι. Πληροφορίες υπάρχουν παντού και λαμβάνονται συνεχώς κυρίως μέσω της αίσθησης της όρασης και της ακοής. Η ικανότητα απόκτησης γνώσης και διατήρησης της πληροφορίας εξαρτάται από τη διάκριση του αναγκαίου και χρήσιμου από το άνευ σημασίας και περιττό.
2. Συνετή επιλογή του χώρου της μελέτης. Εάν δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, δεν μπορείτε και να μάθετε. Σε αντίθετη περίπτωση η πληροφορία παραμένει στη βραχεία μνήμη για σύντομο χρονικό διάστημα και δεν αποθηκεύεται στη μακροχρόνια μνήμη (από όπου μπορείτε να την ανακαλέσετε εάν τη χρειαστείτε στο μέλλον). Εφόσον δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε ένα σημείο που έχει θόρυβο, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να διαβάζετε ή να δουλεύετε σε σημείο όπου κυκλοφορούν άλλα άτομα. Διαλέξτε έναν ήσυχο χώρο που δύσκολα θα σας διακόψουν.
3. Οπτικοποίηση και συσχέτιση. Η τεχνική αυτή συχνά παραβλέπεται αν και είναι αρκετά απλή. Μπορεί, όμως, να βοηθήσει κάποιον να θυμάται γεγονότα και λεπτομέρειες. Ο εγκέφαλος γενικά ανακαλεί πιο εύκολα εικόνες παρά λέξεις. Δυστυχώς, οι περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στη μορφή γραπτών κειμένων. Με τη μέθοδο της οπτικοποίησης και της συσχέτισης μετατρέπετε τις λέξεις σε εικόνες ή σε απλούστερες λέξεις που θα μπορείτε πιο εύκολα να θυμάστε.
4. Εξασκήστε το μυαλό σας. Η χρήση αριθμομηχανών έχει οδηγήσει τον εγκέφαλο να δουλεύει λιγότερο, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να δυσκολεύονται ακόμα και να κάνουν απλές πράξεις. Όμως, η βασική αριθμητική γυμνάζει και διατηρεί σε εγρήγορση το μυαλό.
5. Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης. Μην προσπαθείτε να μάθετε νέες πληροφορίες απλά με την ανάγνωση. Κάνοντας συχνούς ελέγχους ανά διαστήματα, αναγκάζεστε να χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες που διαβάσατε. Με τον τρόπο αυτό αποτυπώνεται η πληροφορία βαθιά στη μνήμη και θα μπορείτε πιο εύκολα να την ανακαλέσετε και να την εφαρμόσετε.

No comments: