Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ


Η μεσογειακή διατροφή εμφανίζει πολλά πλεονεκτήματα. Το ελαιόλαδο, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και φυσικά το κρασί ασκούν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Προσφάτως, όμως, αποκαλύφθηκε μια ακόμα αιτία για να ακολουθήσουμε αυτό το διατροφικό πρότυπο. Μπορεί να συμβάλει και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης. Η μεσογειακή διατροφή πέρασε στο προσκήνιο παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια. Τη δεκαετία του 1950, ο ερευνητής Δημόσιας Υγείας Ancel Keys εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες πολλών διαφορετικών τοπικών πληθυσμών. Ανακάλυψε ότι στην Κρήτη ζούσαν πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι σε εξαιρετική κατάσταση όσον αφορά την κατάσταση της υγείας τους. Ανέλυσε τις διατροφικές τους συνήθειες και – βάσει των παρατηρήσεών του – καθόρισε το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Las Palmas de Gran Canaria της Ισπανίας δημοσίευσαν μια μελέτη κατά την οποία αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα της μεσογειακής διατροφής για την πρόληψη της εμφάνισης της κατάθλιψης. Μελετήθηκαν δεδομένα 10.000 υγιών ατόμων που κάλυπταν μια περίοδο περίπου 4 1/2 ετών. Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που ακολουθούσαν τη μεσογειακή δίαιτα συστηματικότερα είχαν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούσαν άλλο πρότυπο διατροφής. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης μέσω της προσφοράς αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό και του περιορισμού της φλεγμονής.

No comments: