ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΩΣΗ


Με την πάροδο της ηλικίας πολλά άτομα εμφανίζουν μικρές προβολές στο τοίχωμα του παχέος εντέρου (σαν μικρά σακουλάκια), που ονομάζονται εκκολπώματα. Στο 10 – 25% των ασθενών με αυτή τη διαταραχή (εκκολπωμάτωση) αναπτύσσεται φλεγμονή στα εκκολπώματα, οπότε η παθολογική κατάσταση μεταπίπτει σε εκκολπωματίτιδα. Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών με σπόρια (π.χ. ντομάτες) και ξηρών καρπών από τους πάσχοντες, εξαιτίας της πιθανότητας να εισέλθουν στα εκκολπώματα προκαλώντας μεγαλύτερη φλεγμονή. Σήμερα, έχει αποδειχθεί ότι τα τρόφιμα που είχαν χαρακτηριστεί ως βλαβερά, είναι στην πραγματικότητα ευεργετικά. Η εκκολπωμάτωση συνδέεται με την αυξημένη κατανάλωση τροφών πτωχών σε φυτικές ίνες. Πλέον πιστεύεται ότι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών (περίπου 20 - 30 γραμμαρίων κάθε ημέρα) αποτρέπει τον σχηματισμό εκκολπωμάτων, καθώς και την εμφάνιση φλεγμονής σε αυτά. Τα φρούτα και τα λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν χαρακτηριστεί ως επιβλαβή – όπως οι ντομάτες, οι φράουλες και τα βατόμουρα) είναι όλα καλή πηγή ινών και συνιστάται απλώς η καλή μάσησή τους. Εάν είναι σκόπιμη η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, καλό θα ήταν αυτό να γίνει σταδιακά καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί κοιλιακή διάταση σε αντίθετη περίπτωση. Σημαντική είναι επίσης η πρόσληψη περίπου 2 λίτρων υγρών την ημέρα.

No comments: