ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΑΣ Ή ΑΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ;

Όταν τρώμε, ο οργανισμός δεν απορροφά αμέσως τα θρεπτικά συστατικά. Η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε αναφέρεται ως βιοδιαθεσιμότητα. Κατά τη διαδικασία της πέψης, η βιοδιαθεσιμότητα καθορίζεται από την ποσότητα του συστατικού που απορροφάται στον γαστρεντερικό σωλήνα. Μπορεί, όμως, να εκτιμηθεί αυτή η ποσότητα; Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι όσο μεγαλύτερη ποικιλία τροφών καταναλώνετε, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών απορροφάτε. Όμως, υπάρχουν και επιπλέον πράγματα που μπορεί να γίνουν:
1. Καταναλώνετε όσο το δυνατό περισσότερες ωμές τροφές. Οι ωμές τροφές περιέχουν ωφέλιμες για τον οργανισμό πρωτεΐνες. Οι ουσίες αυτές καταστρέφονται σε θερμοκρασίες πάνω από τους 43 - 46ο C. Επομένως, οι τροφές που ψήνονται, παστεριώνονται ή υφίστανται επεξεργασία στερούνται της παρουσίας αυτών των ωφέλιμων συστατικών.
2. Τρώτε τη σαλάτα σας με σως. Τα καροτενοειδή περιέχουν β-καροτίνη, λυκοπένιο, λουτεϊνη και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Βρίσκονται όχι μόνο στα πορτοκαλί φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και σε όσα έχουν κόκκινο, κίτρινο ή σκούρο πράσινο χρώμα. Τα καροτενοειδή είναι λιποδιαλυτά, δηλαδή απορροφώνται διαλυμένα σε λιπαρές ουσίες που προσλαμβάνουμε. Εάν ακολουθείτε μια δίαιτα πτωχή σε λιπαρά, ενδεχομένως να μην μπορεί ο οργανισμός σας να απορροφήσει τα καροτενοειδή. Επομένως, όταν τρώτε σαλάτα, μπορείτε να προσθέσετε μια σως με βάση το ελαιόλαδο και το ξύδι μπαλσάμικο. Αυτός είναι ένας υγιεινός τρόπος να απορροφήσετε περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά.
3. Γνωρίζετε πότε πρέπει να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας. Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες, τροφές που περιέχουν ντομάτα και μαγειρεύονται (π.χ. με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας) μπορεί να επιτρέπουν μεγαλύτερη απορρόφηση λυκοπενίου σε σχέση με τις ωμές ντομάτες. Επίσης, τα καροτενοειδή που βρίσκονται στα καρότα και το σπανάκι απορροφώνται πιο εύκολα εάν οι τροφές μαγειρευτούν στον ατμό πριν καταναλωθούν. Τέλος, ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο σίδηρος, που περιέχεται σε 37 από τα 48 λαχανικά που ελέγχθηκαν σε μια μελέτη, απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα εφόσον αυτά βράζονται, τσιγαρίζονται, μαγειρεύονται στον ατμό ή ψήνονται.
4. Προσθέστε μαύρο πιπέρι. Η πιπερίνη, συστατικό που περιέχεται στο μαύρο πιπέρι, αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα πολλών θρεπτικών συστατικών, για ορισμένα έως και 2.000%. Φαίνεται ότι διεγείρει τα ένζυμα της πέψης, που εκκρίνονται από το πάγκρεας, και βελτιώνει συνολικά την πεπτική λειτουργία του οργανισμού.
5. Καταναλώνετε περισσότερα τρόφιμα που είναι προϊόντα ζύμωσης. Τέτοια τρόφιμα (όπως τα γιαούρτια) συμβάλλουν στην παρουσία «καλών» μικροβίων στον οργανισμό (προβιοτικά) που παράγουν ωφέλιμα ένζυμα, βελτιώνουν τη διαδικασία της πέψης και εγκαθιστούν μια φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα στον γαστρεντερικό σωλήνα.

No comments: