ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΩΝ ΕΝΤΕΡΟΠΑΘΕΙΩΝ;


Οι φλεγμονώδεις εντεροπάθειες αποτελούν χρόνιες διαταραχές της γαστρεντερικής οδού με κυριότερες τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Προκαλούνται από μία αυτοάνοση απόκριση που πυροδοτεί την εμφάνιση εν τω βάθει φλεγμονής του εντέρου. Ουσιαστικά, φαίνεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα εκ λάθους στέφεται κατά του γαστρεντερικού συστήματος του ασθενή. Είναι πιθανό ορισμένοι παράγοντες (π.χ. τροφικά υπολείμματα, κυτταρικά προϊόντα, βακτήρια) να ευθύνονται για αυτή τη διαταραχή. Η προκαλούμενη χρόνια φλεγμονή του εντέρου εκδηλώνεται με διάρροια, κοιλιακό άλγος, πυρετό και αιμορραγία από το ορθό. Οι φλεγμονώδεις εντεροπάθειες διαφοροποιούνται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου καθώς συνδυάζονται με ορατά (ιστολογικά) ευρήματα ενεργού φλεγμονής. 
Τυπικά, η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες φαρμάκων: αμινοσαλικυλικά, στεροειδή, ανοσοτροποποιητικά και αντιβιοτικά. Ερευνητική ομάδα στην Ολλανδία μελέτησε μία πρωτεϊνη του ορρού του γάλατος, η οποία πιστεύεται ότι προάγει την παραγωγή μίας βλεννώδους ουσίας (mucin) που δρα καταπραϋντικά στο έντερο. Ο ορρός του γάλακτος είναι πλούσιος σε πρωτεϊνες και απαραίτητα αμινοξέα. Επειδή εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση δύο αμινοξέων που θεωρούνται απαραίτητα για τη σύνθεση αυτής της βλεννώδους ουσίας (θρεονίνη, κυστεϊνη), οι ερευνητές υπέθεσαν ότι μπορεί να έχει θέση στην αντιμετώπιση των φλεγμονωδών εντεροπαθειών. Πράγματι, μετά από μελέτες με πειραματόζωα διαπίστωσαν ότι η πρωτεϊνη του ορρού του γάλατος οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής της mucin, δρούσε προστατευτικά έναντι της φλεγμονής  και ενίσχυε τον αποικισμό του εντέρου από lactobacilli και bifidobacteria (προβιοτικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος). 
Διαβάστε για αυτό το θέμα:

- Proc Nutr Soc. 2010 Aug;69(3):454-62. Epub 2010 Jul 2. New insights into the immunological effects of food bioactive peptides in animal models of intestinal inflammation. de Medina FS, Daddaoua A, Requena P, Capitán-Cañadas F, Zarzuelo A, Dolores Suárez M, Martínez-Augustin O. 
- JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2005 Jul-Aug;29(4 Suppl):S126-8; discussion S129-33, S184-8. Review. Control of systemic and local inflammation with transforming growth factor beta containing formulas. Fell JM. 

No comments: