Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕΛΟΥ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑΣ


Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι γυναίκες φορούσαν καπέλο για λόγους ηθικής, ώστε να καλύπτονται τα μακριά μαλλιά που "πιάνονταν" σε κότσο. Επόμενο ήταν, το καπέλο να ενσωματωθεί στις πρώτες στολές των νοσηλευτριών. Στις αρχές του επομένου αιώνα, οι νοσηλεύτριες φορούσαν καπέλο σαν πέπλο ή μαντίλι, παρόμοιο με αυτό που φορούσαν στα μοναστήρια. Αργότερα, το καπέλο άλλαξε πολλά σχήματα, με δημοφιλέστερο το μικρό λευκό καπέλο που στερεωνόταν στην κορυφή του κεφαλιού. Την ίδια περίοδο, οι περισσότερες σχολές νοσηλευτικής σχεδίαζαν καπέλα σε διαφορετικά σχήματα, ώστε να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στις σχολές.

Η τελετή απονομής του καπέλου αποτελούσε σημαντικό στάδιο στην εξέλιξη των εκπαιδευόμενων νοσηλευτριών. Το καπέλο δινόταν παρουσία της οικογένειας και των φίλων της εκπαιδευομένης και πολλές φορές μετά από προετοιμασία ενός έτους.
Στα μέσα του 20ου αιώνα, πολλές σχολές (επηρεασμένες από τη στρατιωτική πρακτική) πρόσθεσαν στο καπέλο ρίγες, οι οποίες υποδείκνυαν τον βαθμό της νοσηλεύτριας: μία ρίγα είχε η απλή νοσηλεύτρια και δύο οι προϊστάμενες. Μετά το 1950, το καπέλο θεωρήθηκε «εμπόδιο» στην άσκηση του νοσηλευτικού επαγγέλματος και σιγά-σιγά εγκαταλείφθηκε.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.medscape.com.

No comments: