Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΤΗΡΑ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ

Σύμφωνα με ιστορικά κείμενα, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι γνώριζαν την τεχνική καθετηριασμού της ουροδόχου κύστεως. Πιθανότατα έγινε γνωστή από τη Μέση Ανατολή μετά τον 6 π.Χ αιώνα. Ιατρικά εγχειρίδια από την περιοχή της Ινδίας που χρονολογούνται από τον 6 π.Χ αιώνα, αναφέρουν την ύπαρξη εργαλείου για την παροχέτευση των ούρων. Σε έγγραφα που χρονολογούνται από την εποχή του Ιπποκράτη, γύρω στο 400 π.Χ, ο καθετήρας παροχέτευσης ούρων αποτελούσε τμήμα του βασικού εξοπλισμού κάθε ιατρού.
Ο καθετήρας παροχέτευσης ούρων με το ελαστικό μπαλονάκι που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, δημιουργήθηκε από τον αμερικανό ουρολόγο Frederick E.B. Foley στη δεκαετία του 1930 και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1935, ως ανοικτό σύστημα παροχέτευσης. Λόγω, όμως, της αυξημένης εμφάνισης παθογόνων μικροοργανισμών, κατασκευάστηκε το κλειστό σύστημα παροχέτευσης των ούρων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τη δεκαετία του 1960.
Καθετήρες κύστεως από την αρχαία Ελλάδα. Κατασκευαζόταν από μπρούντζο ή σίδηρο, σε σχήμα S (για άνδρες) και ευθείς (για γυναίκες).

No comments: