ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ

       Από την πρώτη εφαρμογή τους, τα προφυλακτικά χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο αντισύλληψης και προφύλαξης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η παλαιότερη αναπαράσταση προφυλακτικού βρέθηκε στο σπήλαιο Grotte des Combarrelles στη Γαλλία. Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι η βραχογραφία (που χρονολογείται πριν από 12.000 - 15.000 χρόνια) απεικονίζει άνδρα με ένα είδος καλύμματος στα γεννητικά του όργανα.
(Πηγή: http://www.avert.org/)
      Γύρω στο 1000 π.Χ., οι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Έλληνες των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων πιθανώς χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια της συνουσίας κομμάτι λινού υφάσματος που κάλυπτε τη βάλανο του πέους. Σύμφωνα με αρχαίο ελληνικό μύθο, ο βασιλιάς της Κρήτης Μίνωας, του οποίου το σπέρμα περιείχε φίδια και σκορπιούς εξαιτίας μίας κατάρας, χρησιμοποιούσε πεοκαλύπτρα από ουροδόχο κύστη κατσίκας για να προστατεύσει τη σύντροφό του. Υπάρχουν αποδείξεις ότι και κατά τα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας χρησιμοποιούνταν προφυλακτικά από μεμβράνες ζώων.
Μετά την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας τον 5 μ.Χ. αιώνα, η χρήση του ανδρικού προφυλακτικού εγκαταλείπεται μέχρι τον 15ο αιώνα. Σε αυτό συνέβαλλε η άνοδος του καθολικισμού που θεωρούσε αμαρτία κάθε μορφή αντισύλληψης. Όμως, σε μουσουλμανικά και εβραϊκά χειρόγραφα της εποχής του μεσαίωνα υπάρχουν αναφορές σε τεχνικές προφύλαξης (όπως η επάλειψη του πέους με πίσσα ή ο διαποτισμός του με εκχύλισμα από κρεμμύδι). Αναφορές σε κείμενα που βρέθηκαν στην Ασία περιλαμβάνουν τη χρήση καλύπτρας για τη βάλανο του πέους σε άνδρες των ανώτερων κοινωνικά τάξεων: στην Κίνα από έντερα αμνού ή μεταξωτού χαρτιού εμποτισμένου με λάδι και στην Ιαπωνία από δέρμα, καβούκι χελώνας ή κέρατα ζώων.
      Τον 15ο αιώνα, το ανδρικό προφυλακτικό επαναχρησιμοποιείται λόγω της εμφάνισης της σύφιλης (το 1494 η ασθένεια καταγράφεται για πρώτη φορά σε άνδρες του γαλλικού στρατού και εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε ολόκληρη την Ευρώπη - μέχρι το 1505 έχει φτάσει στην Ασία). Κατασκευάζεται κυρίως από έντερα και κύστη ζώων και καλύπτει ολόκληρο το πέος. Γερμανοί έμποροι διοχετεύουν προφυλακτικά από δέρμα ακόμη και στην Ιαπωνία. Το 1564, ο Gabriel Fallopius στο βιβλίο De Morbo Gallico (The French Disease), το οποίο αποτελεί πραγματεία για τη σύφιλη, περιγράφει ένα περίβλημα πέους από λινό ύφασμα που έχει δοκιμάσει σε 1.100 άνδρες με σκοπό την προφύλαξη από τη συγκεκριμένη νόσο. Η κατασκευή αποδεικνύεται επιτυχής για την πρόληψη μετάδοσης της νόσου, αλλά και τον έλεγχο τον γεννήσεων. Για τον λόγο αυτό, το 1605 χαρακτηρίζεται ως ανήθικη από τη θεολογική έκδοση De iustitia et iure. Στις αρχές του 1600, το λινό περίβλημα εμβαπτίζεται σε χημικό διάλυμα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πρώτη σπερματοκτόνος ουσία. Στο μυθιστόρημα του 1655 με τίτλο L'Escole des Filles (The Philosophy of Girls) γίνεται η πρώτη αναλυτική περιγραφή του προφυλακτικού ως μέσου αντισύλληψης. Το 1666, η English Birth Rate Commission αναφέρει ότι η μείωση των γεννήσεων σχετίζεται με την εφαρμογή προφυλακτικού, το οποίο αναφέρει για πρώτη φορά με το όνομα αυτό. Γύρω στα 1700 κυκλοφορούν προφυλακτικά από έντερα ζώων, τα οποία πωλούνταν ακριβά και δυστυχώς συχνά ξαναχρησιμοποιούνταν. Παρά τις πολλές αντιθέσεις για τη χρήση των προφυλακτικών, ακόμη και από ιατρούς της εποχής αλλά κυρίως για λόγους ηθικής, στο Λονδίνο ανθεί το εμπόριο χειροποίητων προφυλακτικών και πενήντα χρόνια αργότερα εμφανίζονται οι πρώτες διαφημίσεις.
      Τον 18ο αιώνα διατίθενται προφυλακτικά σε νούμερα, κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά όπως λινό εμποτισμένο με χημικές ουσίες ή ζωικά υλικά (ουροδόχο κύστη ή έντερο επεξεργασμένα με θειάφι και αλισίβα ώστε να μαλακώσουν). Πωλούνταν στις παμπ, στα κουρεία, στα φαρμακεία, στις υπαίθριες αγορές, ακόμη και σε θέατρα σε όλη την Ευρώπη και στη Ρωσία. Ο πρώτος καταγεγραμμένος ποιοτικός έλεγχος προφυλακτικών αναφέρεται στα απομνημονεύματα του Gaicomo Casanova. Τα προφυλακτικά φουσκώναν με αέρα πριν την εφαρμογή τους, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν τρύπες.
      Μετά το 1800, η παραγωγή προφυλακτικών επηρεάζεται από την τεχνολογική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε Ευρώπη και Αμερική. Συγκεκριμένα, οι Goodyear και Hancock ανακάλυψαν τη μέθοδο μετατροπής του ελαστικού σε ανθεκτικό υλικό και έναν ταχύ τρόπο παραγωγής. Το 1855 κατασκευάζεται το πρώτο ελαστικό προφυλακτικό με ραφή και έξι χρόνια αργότερα κυκλοφορεί η πρώτη διαφήμιση στην εφημερίδα “The New York Times”. To 1873, η Comstock Law κηρύσσει παράνομη κάθε διαφήμιση για τα μέσα ελέγχου των γεννήσεων και απαιτεί από την ταχυδρομική εταιρεία να σταματήσει την αποστολή προφυλακτικών.
      Το 1920 δημιουργείται η Trojan, η πρώτη εταιρεία πώλησης προφυλακτικών. Κατασκευάζονταν από λάτεξ, το οποίο ήταν πιο ανθεκτικό και λεπτό από προηγουμένως και με μεγαλύτερη διάρκεια. Τη δεκαετία του 1950 κυκλοφορεί το προφυλακτικό με λιπαντικό και προστίθεται ο θάλαμος για τη συλλογή του σπέρματος. To 1957 κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία προφυλακτικό με λιπαντική ουσία από την εταιρεία Durex. Το 1975 ο τηλεοπτικός σταθμός KNTV στο San Jose μεταδίδει την πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση της Trojan. Τη δεκαετία του 1990 κατασκευάζονται προφυλακτικά με χρώματα και γεύσεις. Από το 1980 και μετά η χρήση του ανδρικού προφυλακτικού έχει εκτιναχθεί τόσο ως μέσο αντισύλληψης όσο και λόγω της εμφάνισης νοσημάτων όπως του AIDS. Έχει υπολογιστεί ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν περίπου 18.6 εκατομμύρια προφυλακτικά μέχρι το 2015.

No comments: