ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ;

Ο αυτισμός ανήκει σε μία ομάδα σοβαρών παθολογικών καταστάσεων της ανάπτυξης που ονομάζονται "διαταραχές του φάσματος του αυτισμού". Συνήθως, εμφανίζεται στην ηλικία των 3 ετών. Αν και υπάρχει σημαντική ποικιλία ως προς τη σοβαρότητα και τις κλινικές εκδηλώσεις, οι διαταραχές αυτές επηρεάζουν γενικά την ικανότητα του παιδιού να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά με τους άλλους. Ο αριθμός των ασθενών παρουσιάζει αυξητική τάση σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η αύξηση αυτή πρέπει να αποδοθεί στην εφαρμογή αποτελεσματικότερων μεθόδων διάγνωσης και καταγραφής ή στην αληθή αύξηση των περιστατικών.
Η νόσος δεν έχει μία και μόνη αιτία. Ο σύνθετος χαρακτήρας της διαταραχής, σε συνδυασμό με την ποικιλία των κλινικών μορφών, συνηγορούν για την παράλληλη δράση διαφορετικών αιτιολογικών παραγόντων. Είναι πιθανό ότι δρούν τόσο περιβαλλοντικοί όσο και γενετικοί παράγοντες για την εκδήλωση του αυτισμού. 
Γενετικοί παράγοντες. Διάφορα γονίδια φαίνεται ότι παίζουν κάποιο ρόλο. Ορισμένα είναι πιθανό να αυξάνουν την πιθανότητα της νόσου, ενώ άλλα γονίδια επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου ή την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί επίσης να καθορίζεται γονιδιακά. 
Εξωτερικοί παράγοντες. Βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες σχετικά με τη συμμετοχή παραγόντων, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις, οι επιπλοκές της κύησης και οι αέριοι ρύποι, στην πρόκληση του αυτισμού.

No comments: