Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

Γιατί είναι επικίνδυνο το κάπνισμα;

Το κάπνισμα αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή λήψης εξαρτησιογόνου ουσίας. Η ομάδα των νοσημάτων, που συσχετίζονται με το κάπνισμα, είναι μεγάλη. Οι καπνιστές χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών διαταραχών (αθηροσκλήρωση, στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, αρτηριακή υπέρταση), χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, πεπτικού έλκους και διάφορων κακοηθών νεοπλασιών (πνεύμονας, λάρυγγας, στοματική κοιλότητα, ρινοφάρυγγας, οισοφάγος, ουροδόχος κύστη, πάγκρεας, νεφρός, ήπαρ). Επίσης, προσβάλλονται συχνότερα από πνευμονικές λοιμώξεις, οι οποίες – μάλιστα – χαρακτηρίζονται από σοβαρότερη κλινική εικόνα (σε σχέση με τους μη καπνιστές). Τέλος, εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα αναπνευστικών επιπλοκών μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ανεξαρτήτως τύπου ή εντόπισης. Το κάπνισμα, κατά τη διάρκεια της κύησης, είναι δυνατό να προκαλέσει ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης (νεογνά μικρότερου του φυσιολογικού βάρους γέννησης) και συγγενείς καρδιοπάθειες. Ενοχοποιείται, επίσης, για την εμφάνιση προωρότητας ή αυτόματων εκτρώσεων και τη γέννηση νεκρών νεογνών. Μάλιστα, ορισμένοι ερευνητές συσχετίζουν τη μετέπειτα διανοητική ανάπτυξη των παιδιών με το κάπνισμα κατά την περίοδο της κύησης.

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί ένα καινοτόμο είδος του κλάδου των προϊόντων καπνίσματος. Γενικά, έχει τη μορφή επιμήκους σωληναρίου, αν και τα διάφορα σχετικά προϊόντα έχουν σχεδιαστεί να μοιάζουν εξωτερικά με τα γνωστά προϊόντα καπνίσματος (κλασικά τσιγάρα, πούρα, πίπες). Παρέχει στον χρήστη εισπνεόμενες δόσεις νικοτίνης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη θέρμανση ενός διαλύματος νικοτίνης – PG (propylene glycol). Η ουσία PG αποτελεί το διαλυτικό μέσο.  Το καινοτόμο στοιχείο του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ότι δεν χρησιμοποιούνται φυσικά προϊόντα καπνού και δεν πραγματοποιείται καύση. Αυτό αποτελεί και το σημαντικότερο σημείο της αρχής λειτουργίας του. Η απουσία καύσης, που σημαίνει ότι δεν παράγονται τα γνωστά τοξικά και καρκινογόνα προϊόντα καύσης του καπνού κατά τη λειτουργία της συσκευής, θεωρήθηκε ότι τοποθετεί το προϊόν εκτός των απαγορεύσεων του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Επίσης, η μη παραγωγή των προϊόντων καύσης έχει ευεργετική επίδραση για την υγεία των χρηστών, μέσω της αποφυγής της εισόδου στον οργανισμό των περισσότερων από τις ουσίες, που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση των νοσημάτων που συσχετίζονται με το κάπνισμα. Το διάλυμα, που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού τσιγάρου, διατίθεται σε μία ποικιλία αρωμάτων – γεύσεων και συγκεντρώσεων νικοτίνης. Το εύρος της περιεκτικότητας σε νικοτίνη κυμαίνεται σε διακριτά επίπεδα υψηλών, μέσων και χαμηλών δόσεων, όπως συμβαίνει και με τα κλασικά τσιγάρα («βαριά» ή «ελαφρά). Επίσης, διατίθενται και διαλύματα με μηδενική περιεκτικότητα νικοτίνης. 

Υπάρχουν επιπτώσεις για την υγεία από το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Τα αποτελέσματα ορισμένων τοξικολογικών μελετών φαίνεται να επιβεβαιώνουν την άποψη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επιβλαβές για την υγεία σε σχέση με τα κλασικά προϊόντα καπνίσματος. Σχετικά με το ζήτημα του παθητικού καπνίσματος, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν παράγει μονοξείδιο του άνθρακος ή τα άλλα καρκινογόνα που προέρχονται από την καύση του καπνού των κλασικών προϊόντων καπνίσματος. Στο δοχείο του επιστομίου του προϊόντος διαπιστώθηκε η παρουσία ακεταλδεΰδης σε πολύ μικρή συγκέντρωση. Ωστόσο, ακόμα και αν η ακεταλδεΰδη είναι παρούσα στο παραγόμενο νέφος του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι ιδιαίτερα χαμηλές συγκεντρώσεις επιτρέπουν τον καταβολισμό της από τον οργανισμό. Γενικά, δεδομένου ότι περίπου το 98% της εισπνεόμενης νικοτίνης απορροφάται από τον οργανισμό του χρήστη και το εκπνεόμενο νέφος διαλύεται εντός δευτερολέπτων, δεν φαίνεται να προκύπτουν κίνδυνοι για την υγεία των παρευρισκομένων στο περιβάλλον του χρήστη. 

Τι υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιθανό να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των χρηστών, καθώς περιέχει διάφορα χημικά πρόσθετα, τα οποία μπορεί να είναι τοξικά για τον οργανισμό. Εξαιτίας της απουσίας συγκεκριμένου κανονιστικού πλαισίου για αυτά τα προϊόντα, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι δεν έχει την απαιτούμενη γνώση των περιεχόμενων ουσιών στις συσκευές αυτές, εκτός από τη νικοτίνη. Επίσης, εκτιμά ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με τις πιθανές επιδράσεις της θέρμανσης και ατμοποίησης του διαλύματος της νικοτίνης, όπως και της απορρόφησης των συστατικών του στους πνεύμονες. 

No comments: