Το Φαρμακείο των Διακοπών

Γενικές Οδηγίες
 1. Το βαλιτσάκι αποθήκευσης των φαρμάκων και των αναλωσίμων πρέπει να έχει κατάλληλο μέγεθος.
 2. Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή πρέπει να υπολογίζουν τις απαραίτητες ποσότητες φαρμάκων ανάλογα με τη διάρκεια του ταξιδίου.
 3. Τα φάρμακα πρέπει να τοποθετούνται στο βαλιτσάκι αποθήκευση εντός της συσκευασίας τους.
 4. Οι ταξιδιώτες πρέπει να παίρνουν μαζί τα βιβλιάρια υγείας και να βεβαιώνονται ότι έχουν το τηλέφωνο του ιατρού τους (οικογενειακός ιατρός, παιδίατρος) σε περίπτωση άμεσης ανάγκης.
Χρήσιμα Φάρμακα στο Ταξίδι
 • Αλλεργίες. Αντισταμινικά φάρμακα, κορτιζονούχα σκευάσματα, αντιβιοτικά και αμμωνία είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση πιθανών αλλεργικών αντιδράσεων, δερματικών εξανθημάτων, τσιμπημάτων εντόμων ή άλλων εντοπισμένων εκδηλώσεων. Ειδικά τα τσιμπήματα των εντόμων πρέπει να προλαμβάνονται με τη χρήση εντομοαπωθητικών.
 • Ηλιακά εγκαύματα. Κατάλληλες κρέμες και αλοιφές καταπραϋνουν τα συμπτώματα και συμβάλλουν στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ιστών. Η χρήση αντιηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας προσφέρει την απαραίτητη κάλυψη από την ηλιακή ακτινοβολία.
 • Ναυτία. Άτομα που αισθάνονται ναυτία κατά το ταξίδι με πλοίο ή αυτοκίνητο είναι σκόπιμο να έχουν μαζί τους σκευάσματα πρόληψης της ναυτίας (π.χ. δραμαμίνη).
 • Πυρετός και κεφαλαλγία. Σκευάσματα παρακεταμόλης, ιβουπροφαίνης και η ασπιρίνη είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του πυρετού και της κεφαλαλγίας (χορηγούνται με τη μορφή ταμπλέτας, υποθέτου ή σιροπιού). Επίσης, η ιβουπροφαίνη έχει και αντιφλεγμονώδη δράση.
 • Εμετός και διάρροια. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει καλή ενυδάτωση, αναπλήρωση των απωλειών σε ηλεκτρολύτες και πιθανώς τη λήψη αντιδιαρροϊκών ή και αντιβιοτικών φαρμάκων (απαιτείται συμβουλή ιατρού).
 • Δυσκοιλιότητα. Οι μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες, στο πόσιμο νερό και στο περιβάλλον κατά το ταξίδι μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση δυσκοιλιότητας, η οποία αντιμετωπίζεται συνήθως εύκολα με ένα ήπιο καθαρτικό (σιρόπι, υπόθετα).
 • Μυκητιάσεις. Οι μυκητιάσεις (συχνές το καλοκαίρι εξαιτίας της μη χρήσης κλειστών υποδημάτων) αντιμετωπίζονται με ειδικές αλοιφές. 
Αναλώσιμα Υλικά
 1. Αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια.
 2. Αντισηπτικό διάλυμα, αποστειρωμένες γάζες, αυτοκόλλητα τσιρότα και λευκοπλάστη για τον καθαρισμό και την περιποίηση μικροτραυματισμών.
 3. Ελαστικοί επίδεσμοι.
 4. Θερμόμετρο (συμπεριλαμβανομένου θερμομέτρου κατάλληλου τύπου για μικρά παιδιά).
 5. Παγοκύστες.
 6. Ψαλιδάκι και λαβίδα (ή τσιμπιδάκι).
Καλές (και ασφαλείς) Διακοπές

Comments