Η Ατμοσφαιρική Ρύπανση Προκαλεί Βλάβες στον Παιδικό Εγκέφαλο

Σε μία ερευνητική συνεργασία του Ινστιτούτου Παιδιατρικής του Μεξικού και του Πανεπιστημίου της Montana, 55 παιδιά προερχόμενα από τη μεσαία τάξη της πόλης του Μεξικού παρακολουθήθηκαν για χρονικό διάστημα 4 ετών. Η πρωτεύουσα της χώρας είναι μία πυκνοκατοικημένη πόλη με έκταση 7.000 Km2 και πληθυσμό περίπου 9 εκατομμυρίων ατόμων. Όπως και σε άλλες πόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου, εμφανίζει σημαντικό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στους κυριότερους ρύπους περιλαμβάνονται μικροσωματίδια, διαλύτες, άλλα δραστικά αέρια και τοξίνες (ως παραπροϊόντα της ζωικής παραγωγής).

Βάσει ιατρικών εξετάσεων και γνωστικών δοκιμασιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν τη σημαντική βλαπτική επίδραση της περιβαλλοντικής ρύπανσης στους πνεύμονες, στο μυοκάρδιο και στον εγκέφαλο των παιδιών. Συγκεκριμένα, αναγνωρίσθηκε η ύπαρξη φλεγμονής σε ολόκληρη την έκταση του εγκεφαλικού ιστού. Στις μελέτες μαγνητικής τομογραφίας αναδείχθηκαν λευκές εστιακές περιοχές στον προμετωπιαίο φλοιό, οι οποίες στους ηλικιωμένους συσχετίζονται με μείωση της αιματικής ροής και εμφανίζονται σε ασθενείς με άνοια (συμπεριλαμβανομένης της νόσου Alzheimer). Επίσης, σε δείγματα εγκεφαλικού ιστού παιδιών, τα οποία ήταν κλινικώς υγιή και σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικά ή άλλα ατυχήματα, οι ερευνητές αποκάλυψαν εναποθέσεις β-αμυλοειδούς και α-συνουκλεϊνης, δηλαδή πρωτεϊνών που θεωρούνται ειδικές για τη νόσο Alzheimer και τη νόσο Parkinson. Πριν από ορισμένα χρόνια, η Δρ Calderón-Garcidueñas, κύρια ερευνήτρια της μελέτης, είχε ανακοινώσει παρόμοια ιστολογικά ευρήματα μελετώντας τον εγκέφαλο αδέσποτων σκύλων της πόλης του Μεξικού. Το 2010, στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Τοξικολογίας των ΗΠΑ, η Δρ Calderón-Garcidueñas προχώρησε ένα επιπλέον βήμα, περιγράφοντας μία τυπική ομάδα εκδηλώσεων για τις οποίες ενοχοποιούνται οι ρύποι του ατμοσφαιρικού αέρα. Συγκεκριμένα, στις εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνονται ο περιορισμός της ικανότητας όσφρησης και διάφορες γνωστικές διαταραχές, αναφορικά με τις λειτουργίες της μνήμης, της επίλυσης προβλημάτων και της κρίσης.

Η Επίδραση των Χημικών Παραγόντων Αντικατοπτρίζεται στον Δείκτη Νοημοσύνης 

Στην κλίμακα IQ, τα αποτελέσματα μεταξύ ενός ατόμου που ταξινομείται ως ιδιοφυΐα και ενός που αξιολογείται ως μέτριας νοημοσύνης απέχουν 30 μονάδες. Σε μία μελέτη συμμετείχαν 249 παιδιά, τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν στις δοκιμασίες αξιολόγησης του δείκτη νοημοσύνης. Διαπιστώθηκε ότι όσα προέρχονται από οικογένειες που κατοικούσαν σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση ταξινομήθηκαν κατά 4 – 5 μονάδες χαμηλότερα στη σχετική κλίμακα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Η διαφορά δεν είναι και τόσο μικρή εάν κάποιος συνυπολογίσει ότι οι κατηγορίες της ιδιοφυΐας και της μέτριας νοημοσύνης απέχουν 30 μονάδες. 

Οι ερευνητές διατύπωσαν την υπόθεση ότι η παρατηρούμενη διαφοροποίηση στις τιμές IQ μπορεί να αποδοθεί στην εισπνοή μολυσμένου αέρα από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης. Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις της ίδιας ερευνητικής ομάδας ο συγκεκριμένος τύπος έκθεσης κατά την ενδομήτρια ζωή έχει συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκινογένεσης, το παιδικό άσθμα, τη γέννηση νεογνών με μικρότερη περίμετρο κεφαλής και χαμηλότερο σωματικό βάρος και την εμφάνιση αναπτυξιολογικών ελλειμμάτων περί την ηλικία των τριών ετών. Ο Patrick Breysse, ειδικός σε θέματα Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, πιστεύει ότι η ποιότητα του αέρα είναι πιθανό να αποτελεί μία από τις παραμέτρους για την ερμηνεία της καλύτερης σχολικής απόδοσης παιδιών που προέρχονται από οικογένειες υψηλότερων κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων. Προφανώς, οι πτωχότερες οικογένειες ζουν σε περιοχές με μεγαλύτερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

No comments: